c S

Sodno odločanje o plačilu za pohorske žičnice preloženo na november

19.10.2017 15:34 Maribor, 19. oktobra (STA) - Na mariborskem sodišču bi se danes morali sestati predstavniki Mestne občine Maribor in stečajni upravitelj Športnega centra Pohorje Drago Dubrovski, ki se nikakor ne morejo dogovoriti glede plačila za žičniške naprave, s katerimi občinski Marprom upravlja po stečaju podjetja. Narok za določitev odkupne cene je bil preložen na 16. november.

Medtem ko z mestne občine kljub prošnji STA za zdaj niso pojasnili, zakaj je današnji narok odpadel, tudi stečajni upravitelj Dubrovski ni imel informacij o vzrokih za preložitev. Iz tega gre sklepati, da je do nje prišlo na predlog občinske strani, vendar najverjetneje ne zato, da bi se s stečajnim upraviteljem vnovič pogajali.

Vsi dosedanji poskusi mediacije so bili neuspešni, na občini pa so se pred časom zavzeli za neodplačni prenos žičnic z DUTB na njih. Mariborska občina očitno o možnosti plačila v naslednjem letu ne računa preveč resno, saj v ta namen v pravkar na novo potrjenem proračunu za leto 2018 ni rezervirala nobenih sredstev.

V zvezi z aktivnostmi na Mariborskem Pohorju je v proračun vključenih le 40.000 evrov za investicijsko vzdrževanja krožno kabinske žičnice, 118.000 evrov za zamenjavo sistema izdelovanja vozovnic ter 520.000 evrov za subvencioniranje vozovnic.

Dubrovski je od mestne občine sprva terjal 17 milijonov evrov, kolikor je knjigovodska vrednost premoženja. Ko je že kazalo, da se bodo vse strani v okviru mediacije uspele dogovoriti za okoli sedem milijonov evrov, občina na tako vsoto ni pristala in je predlagala novo cenitev. Tudi ta pa jo je februarja očitno presenetila, saj je znašala 14,5 milijona evrov, zato do dogovora ni prišlo.

Na to temo je pred časom na vlado vprašanje naslovil mariborski državni svetnik Rudi Matjašič, ki ga je zanimalo, kakšne so sploh obveznosti občine iz koncesijske pogodbe. Z infrastrukturnega ministrstva so mu odgovorili, da zakon o žičniških napravah pristojnost podelitve koncesije za graditev žičniške naprave nalaga občinam in ne vladi, zato višine finančne obveznosti ne morejo podati.

Ker sta druga dva koncedenta, država in občina Ruše, zavrnila prevzem žičniških naprav, je sodišče že lani odločilo, da sedežnica Pisker in žičniške naprave na Areškem Pohorju postanejo del stečajne mase. Stečajni upravitelj bo novembra še tretjič poskušal z dražbo, tokrat po izklicni ceni dobrih 6,8 milijona evrov, manjši del preostalega premoženja na Mariborskem Pohorju pa prav tako v paketu po izklicni ceni 343.500 evrov.