c S

Ministrski predsedniki nemških dežel za hitrejšo deportacijo migrantov kriminalcev

19.10.2017 16:04 Saarbrücken, 19. oktobra (STA) - Ministrski predsedniki nemških dežel so se danes zavzeli za hitrejšo in bolj dosledno deportacijo kriminalnih prosilcev za azil, saj naj bi po njihovem ogrožali varnost državljanov. Strinjali pa so se tudi, da bi morala Nemčija in njene dežele bolj tesno sodelovati, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tisti, ki so postali kriminalci, morajo biti takoj deportirani. To je povezano z varovanjem državljanov. Tu si ne smemo dovoliti varnostnih lukenj," je dejala predsednica deželne vlade Mecklenburg-Predpomorjansko Manuela Schwesig ob začetku konference ministrskih predsednikov nemških dežel v posarskem Saarbrücken.

Nadaljevala je, da bi moralo biti sodelovanje med zvezo in deželami bolj tesno. Varnostna vprašanja pa je treba rešiti predvsem na zvezni ravni, je pozvala. Ob tem je dodala, da se dežele ne morejo same odločati, kaj storiti z ljudmi, ki ogrožajo javno varnost.

Ministrski predsednik Schleswig-Holstein Daniel Günther pa je dejal, da je treba biti bolj dosleden glede deportacij. Priznal je, da je vedno težje sprejeti odločitev glede deportacije, ko je bil posameznik že dlje časa v Nemčiji. Zato je pozval, da je treba odločitev sprejeti na začetku in pojasnil, da je to najboljša rešitev.

Doslednost glede deportacij pa je obljubil ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije Armin Laschet, vendar potrebujejo za to več prostora v bivališčih za ljudi, ki čakajo na deportacijo. Teh je po ocenah nekaterih premalo.

Zvezna in deželne vlade se že nekaj časa prerekajo glede deportacij in ovir povezanih z njimi. Sredi leta je bilo v Nemčiji več kot 225.000 ljudi, ki bi morali zapustiti državo, od tega jih ima okoli 160.000 začasno dovoljenje, da ostanejo, na primer zaradi bolezni ali izobraževanja.