c S

Plenkovićev odgovor je žal sprenevedanje

19.10.2017 16:23 Bruselj, 19. oktobra (STA) - Odgovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je "žal v veliki meri sprenevedanje", je danes v Bruslju povedal premier Miro Cerar. Plenković se po njegovih besedah izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu.

Slovenija po Cerarjevih besedah vseskozi vztraja pri tem, da je potreben dialog o tem, kako implementirati arbitražno odločbo in zapreti vprašanje meje na obojestransko koristen način v skladu z mednarodnim pravom.

Težava je v tem, da poskuša Plenković prikazati, kakor da Slovenija ne želi dialoga, kar ni res, je sprenevedanje, je poudaril slovenski premier ob prihodu na vrh EU v Bruslju.

V resnici je po Cerarjevem prepričanju prav nasprotno. Tudi srečanje v Tallinnu pred nekaj tedni kaže, da dialog poteka, in v pismu sem jasno nakazal, v katero smer si želim nadaljevanja dialoga, je pojasnil.

Hrvaški premier na slovensko pismo po Cerarjevih navedbah ni konkretno odgovoril, na primer ni se odzval na predlog za ustanovitev skupne komisije za demarkacijo kopenske meje in na nekatera druga vprašanja.

"Ugotavljam, da se izmika prav tistemu, kar je ključno v dialogu - dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, to mora biti del nadaljevanja pogovorov, vse druge teme lahko počakajo," je poudaril.

Na vprašanje, kaj se mora zgoditi, da bo odpotoval na sestanek v Zagreb, je Cerar izpostavil še, da se je treba najprej izogniti incidentom na morju. Ob tem je izpostavil ponovno širjenje školjčišča v slovenskem delu morja v teh dneh.

Hrvaški premier je o arbitraži danes govoril s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Na vprašanje, ali prav tako načrtuje pogovor z Junckerjem, Cerar odgovarja, da se je s predsednikom komisije pogovarjal pred dvema tednoma po telefonu.

Ob tem je slovenski premier pojasnil, da je Junckerju svetoval, naj se o vprašanju implementacije arbitražne odločbe pogovori tudi s Plenkovićem, tako da ocenjuje, da je bil to ta pogovor.

Cerar upa, da sta se Plenković in Juncker dobro pogovorila, še zlasti upa, da je Juncker hrvaškemu premierju zelo natančno pojasnil, kakšno je stališče komisije, ki podpira implementacijo arbitražne odločbe in je pripravljena pomagati v tej smeri.

Na vprašanje, kdo je na potezi, Cerar odgovarja, da to ni pomembno in da se ne bi igral igre, kdo je močnejši, saj je pomembno zlasti to, da srečanje bo. V ta namen se bodo strokovnjaki obeh strani v prihodnjih tednih srečali, da pripravijo konkretne vsebine srečanja.

"Verjamem, da srečanje bo, vendar ga je treba dobro pripraviti. Ni dobro, če se hrvaška stran izogiba konkretnim temam, ki sem jih v pismu predlagal," je še dejal.

Na vprašanja hrvaških novinarjev, kako velik problem je za slovensko-hrvaške odnose zunanji minister Karl Erjavec, je Cerar odgovoril, da slovensko vlado vodi on, da ministrstvo za zunanje zadeve pri tem sodeluje in da je za Slovenijo bistveno nadaljevati prizadevanja za dialog.