c S

Zaradi skokovite rasti ponudbe drog ključno ozaveščanje mladih o tveganjih

19.10.2017 15:45 Maribor, 19. oktobra (STA) - Droge so mladim danes dostopne, kot še nikoli poprej. Še posebej problematične so sintetične droge, ki se jih zlahka dobi prek spleta in njihova ponudba skokovito narašča. "Mlade je nujno treba ozavestiti, da so te snovi zelo nevarne, zabeleženi so bili tudi smrtni primeri," je na današnjem posvetu v Mariboru poudarila zdravnica Tina Čakš Golec.

"Problem odvisnosti je mnogo večji, kot se ga zavedajo starši, pa tudi strokovnjaki," je povedala Simona Lilek s Policijske uprave Maribor, ki je vodila 15. medinstitucionalni strokovni posvet Mladi in kriminal v organizaciji mariborske kriminalistične policije in varnostnega sosveta Mestne občine Maribor.

Na dogodku so zbrali strokovnjake z različnih področij, ki zadevajo mlade in droge. Izkazalo se je namreč, da je problematika resnejša, kot kažejo uradni podatki s posameznega področja. "Že mi na policiji razpolagamo s številko, ki je zelo nizka, ker se tiče zaznanih kaznivih dejanj. Ko poslušamo druge strokovnjake, ki opravljajo analize med mladimi, pa hitro ugotovimo, da je uporabe drog mnogo več," je še pojasnila Lilekova.

Letos so na območju mariborske policijske uprave zabeležili okoli 770 prekrškov povezanih z drogo, lani okoli 400.

Med najbolj razširjenimi drogami v Sloveniji je konoplja, ki jo ljudje v povprečju uporabijo pri 18 letih. "Nekje četrtina do petina mladostnikov uporabi konopljo že pri 15 letih, med tremi in štirimi odstotki pa pred 13. letom," je povedala Andreja Drev z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Zdravnica Tina Čakš Golec z Inštituta za sodno medicino v Ljubljani je predstavila nove psihoaktivne substance. "To so snovi, ki so na tržišču nekaj več kot deset let, njihova rast pa je eksponentna. Največ se jih dobi na internetu," je pojasnila.

Leta 2014 je bilo identificiranih 418 takšnih snovi, lani že 644. "Trenutno identificirajo eno do dve novi psihoaktivni substanci na teden. Snovi se nenehno spreminjajo, ponavadi gre za mešanico različnih snovi, v laboratorijih sintetizirajo nove snovi, za katere se ne ve, kako bodo vplivale na posameznika. Težko je standardizirati postopke, težko jih je zaznati. Zdravljenje je težje, ker se pojavljajo različni simptomi, nepričakovani, nenavadni, tudi težje obvladljivi," je povedala.

Mladi so pri ponudnikih teh snovi močno na udaru, veliko je tudi zavajanja. "Pogosto so nekorektno reklamirane, češ da gre za nenevarne snovi, ki povzročajo zabavo, v resnici pa so to zelo nevarne snovi, ki povzročajo odvisnost. Mladi jih z lahkoto dobijo, pod različnimi imeni, med drugim kot kopalne soli. To je velika past," je še opozorila zdravnica.

Prav zato je preventiva ključnega pomena. "Mlade in starše je treba informirati o nevarnostih in kje lahko dobijo pomoč. Predvsem pa da se zavedo, da vse, kar najdejo na spletu, ni nujno resnica," je dodala Lilekova.

Uspešno preprečevanje uporabe drog je po njenih ocenah možno le ob sodelovanju različnih deležnikov, torej staršev, šole, medijev, policije in različnih strokovnjakov. "Le tako bomo lahko kos izzivu. Ker dejstvo je, da trenutno capljamo za ponudniki drog, ki si izmišljajo vedno nove snovi in metode," je dejala.

Medtem ko se v šolah vedno bolj zavedajo tega problema in izvajajo različne aktivnosti ozaveščanja, je pri starših še zaostanek. "Žalostno je, da se starši ne odzivajo na roditeljske sestanke v takšnem številu, kot bi želeli. Ne prihajajo na predavanja, ki jih organizirajo šole. Ta predavanja pa so namenjena prav njim, da dobijo informacije, kako lažje prebroditi mladostniško krizo, kako pomagati svojim otrokom, še posebej pa da se zavedo teh novodobnih težav," je dejala Lilekova.