c S

Za komisarja kandidira človek, ki je kršil človekove pravice veliko ljudem

19.10.2017 15:20 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Človek, ki je kršil človekove pravice veliko ljudem, danes po besedah poslanca SDS Vinka Gorenaka kandidira za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope. Če bi to bil komisar, ki krši človekove pravice, bi bil minister za pravosodje Goran Klemenčič dober kandidat, za komisarja, ki se proti temu bori, pa je absolutno neprimeren, ocenjuje Gorenak.

Gorenak je na današnji novinarski konferenci izpostavil Klemenčičeve funkcije v preteklosti in na njegove odstope še pred iztekom mandata, potem ko je nalogo opravil, zato je tudi njegova tokratna kandidatura pričakovana. "Nalogo je spet opravil. Pravosodje imamo tako, kot smo ga imeli leta 2014, zgodilo se ni nič, on pa skuša biti nagrajen," je dejal poslanec v odzivu na kandidaturo pravosodnega ministra za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope.

Spomnil je na Klemenčičevo funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve ter njegovo revizorsko vlogo pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada. Po odstopu je postal vodja Komisije za preprečevanje korupcije, januarja 2013 izdal poročilo o premoženjskem stanju predsednikov strank ter zatem odstopil. Tudi tedaj je opravil svoje delo, padla je vlada Janeza Janše, je dejal Gorenak in dodal, da je bil Klemenčič zatem nagrajen s funkcijo ministra za pravosodje.

Spomnil je še na Klemenčičeve izjave v konkretnem odprtem sodnem primeru, ko je dejal, da bodo letele glave. To je bil nedopusten pritisk na pravosodje, je poudaril poslanec SDS in dodal, da tega ni naredil niti noben politični funkcionar v prejšnjem sistemu.

Po njegovem prepričanju je Klemenčič kršil človekove pravice veliko ljudem, zlasti v primeru poročila o premoženjskem stanju predsednikov strank, kar da je potrdilo tudi vrhovno sodišče.

Ker Klemenčič kandidira za komisarja za človekove pravice, ki se bori proti kršitvam na področju človekovih pravic, je po Gorenakovem prepričanju absolutno neprimeren za funkcijo. Ob tem poslanec upa, da bo šel minister po poti nekdanje predsednice vlade Alenke Bratušek, ki je neuspešno kandidirala za evropsko komisarko, ter vrhovne sodnice Nine Betetto, ki je kandidirala za sodnico na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Vlada je v sredo sprejela sklep o podpori kandidaturi ministra za pravosodje Klemenčiča za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope in zunanjemu ministrstvu naložila, naj jo posreduje Svetu Evrope.

Postopek za imenovanje novega komisarja je stekel letos poleti, konec novembra pa bo opravljen izbirni postopek za določitev liste treh kandidatov. O novem komisarju bodo glasovali na zimskem plenarnem zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope v drugi polovici januarja 2018.