c S

Sodišče EU potrdilo zamrznitev Janukovičevega premoženja

19.10.2017 11:37 Luxembourg, 19. oktobra (STA) - Sodišče EU je danes pritrdilo sankcijam, ki jih je proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru uvedla EU. Viktor in Aleksander Janukovič sta namreč pred Sodiščem EU izpodbijala odločitev, da se jima zamrzne premoženje zaradi očitkov o nezakonitem prisvajanju državnega denarja.

Očetu in sinu, ki sta po strmoglavljenju režima leta 2014 zbežala v Rusijo, v Ukrajini poteka sojenje. Očitajo jima nezakonito prisvajanje javnih sredstev in nakazovanje denarja na njune račune v tujini. Zaradi teh očitkov je EU dvojici zamrznila premoženje - najprej marca 2014 za leto dni, nato pa je sankcije marca 2015 podaljšala še za leto dni.

Tako nekdanji prorusko usmerjeni ukrajinski predsednik kot njegov sin vse očitke o korupciji in finančnih poneverbah zavračata in sta pred Splošnim sodiščem EU izpodbijala zamrznitev njunega premoženja.

Splošno sodišče EU je septembra 2016 zaradi napak pri vpisu odpravilo zamrznitev premoženja za obdobje od marca 2014 do marca 2015, a potrdilo zamrznitev za obdobje od marca 2015 do marca 2016. Janukovičeva sta nato zahtevala razveljavitev sodbe Splošnega sodišča v delu, v katerem ta potrjuje zamrznitev njunih sredstev, a je Sodišče EU danes na drugi stopnji to zahtevo zavrnilo in potrdilo zamrznitev.

Sodišče je pri tem med drugim ocenilo, da z dvomi, ki sta jih oče in sin Janukovič izrazila v zvezi z nepristranskostjo ukrajinskega sodnega sistema, "ni mogoče omajati verjetnosti očitkov proti njima v zvezi s točno določenimi dejanji odtujitve javnih sredstev ali dokazati, da naj bi težave v zvezi z ukrajinskim pravosodnim sistemom vplivale na njun poseben položaj".

Dejansko velikost Janukovičevega premoženja je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa težko oceniti. Revija Forbes je februarja 2014 - le nekaj dni pred njegovim strmoglavljenjem - poročala, da je predsednik svoje premoženje večinoma prenesel na sina Aleksandra in da je ta "težak" več kot 500 milijonov dolarjev.

Kot še spominja dpa, si je Janukovič pred strmoglavljenjem med drugim lastil ogromno posestvo Mežihirja v predmestju Kijeva, državno rezidenco v času nekdanje Sovjetske zveze. Posestvo so kasneje spremenili v park oziroma "muzej korupcije", kjer si lahko obiskovalci pasejo oči ob neverjetnem razkošju, ki si ga je nagrabil nekdanji predsednik. V tamkajšnji marini je dal Janukovič med drugim postaviti repliko španske galeje v naravni velikosti.