c S

Arso pri Magni upošteval vso relevantno zakonodajo

19.10.2017 10:46 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Okoljsko ministrstvo je Gorazdu Marinčku iz Slovenskega E-foruma, ki ocenjuje, da tovarna Magna ne bi smela stati na vodovarstvenem območju, pojasnilo, da gre za izjemoma dovoljeno gradnjo in da se je zanjo izdalo vodno soglasje. "Arso je upošteval vso relevantno zakonodajo, tudi določbe, ki se nanašajo na predpise o vodah," so poudarili.

Marinček je na ministrstvo za okolje in prostor ter na še nekatere druge predstavnike vlade naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je v "zakonu o vodah v 69. členu v drugem odstavku izrecna in neizogibna prepoved gradnje tovarn, ki uporabljajo nevarne snovi, na vodovarstvenih območjih". Zato ga zanima, kako bodo naslovniki ukrepali, da bodo "spoštovali ustavni red v primeru gradnje obrata Magna Nukleus na vodovarstvenem območju v občini Hoče - Slivnica v zvezi z nezakonitimi upravnimi akti, sklepi vlade in podzakonskimi predpisi".

Ministrstvo mu je v odgovoru pojasnilo, da so z vidika varstva pred onesnaževanjem v zakon vključeni številni instrumenti varstva, kot sta okoljevarstveno soglasje in dovoljenje, pri čemer pa je treba vse predpise uporabljati komplementarno. Tako vlada z "namenom zavarovanja vodnega telesa, ki se uporablja za odvzem, ali je namenjeno za javno oskrbo s pitno vodo pred onesnaževanjem ali drugimi vrstami obremenjevanja, ki bi lahko vplivalo na zdravstveno ustreznost vode ali na njeno količino, določi vodovarstveno območje z uredbo".

Uredba v primeru vodonosnikov Ruš, Vrbanskega platoja, Limbuške dobrave in Dravskega polja na območju Mestne občine Maribor ter občin Hoče - Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Miklavž na Dravskem polju, Rače - Fram, Ruše, Slovenska Bistrica in Starše med drugim predpisuje, kako morajo lastniki ali drugi posestniki nepremičnin na tem območju svoje delovanje prilagoditi. Za primer Magne se je tako izdalo vodno soglasje, za katerega je moral investitor izpolniti določene pogoje, so še med drugim navedli v odgovoru.