c S

Dogovor o državljanih EU v Veliki Britaniji na dosegu

19.10.2017 09:33 London, 19. oktobra (STA) - Britanska premierka Theresa May je v odprtem pismu pred današnjim vrhom EU zapisala, da je dogovor med Londonom in Brusljem o državljanih EU v Veliki Britaniji na dosegu. Ob tem je trem milijonom državljanov unije, ki živijo v Veliki Britaniji, zagotovila, da bodo po brexitu lahko ostali na Otoku.

"Državljani EU, ki zakonito živijo v Združenem kraljestvu, bodo lahko ostali," Mayeva piše v pismu, objavljenem na njeni stani na Facebooku. Obljubila jim je, da bo postopek, s katerim si bodo uredili nov status, preprost in poceni.

"Skozi celoten ta proces sem dala jasno vedeti, da so pravice državljanov moja prva prioriteta," je zapisala britanska premierka. "In vem, da imajo moji kolegi voditelji enak cilj: zaščititi pravice državljanov EU, živečih v Veliki Britaniji, in britanskih, živečih v EU," je poudarila.

Mayeva je pismo objavila dan pred začetkom dvodnevnega vrha EU v Bruslju, na katerem bodo voditelji razpravljali o vrsti tem, med katerimi bodo v ospredju zastala pogajanja o brexitu in migracijska vprašanja.

Brexit bo ena osrednjih tem petkovega dela zasedanja v sestavi 27 članic. Preboja ni pričakovati, le poziv k začetku notranjih pogovorov o prihodnjih odnosih, kar naj bi premaknilo pogajanja in zagotovilo preboj v decembru.

EU vztraja, da je pogoj za začetek pravih pogajanj o prihodnjih odnosih in tudi o prehodnem obdobju zadosten napredek glede treh prednostnih ločitvenih vprašanj - pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku.