c S

Voditelji višegrajske četverice pri Junckerju

19.10.2017 08:50 Bruselj, 18. oktobra (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju v sklopu prizadevanj za dobro sodelovanje med vzhodom in zahodom Evrope na delovni večerji na predvečer vrha EU gosti voditelje višegrajske četverice. Ob prihodu ni bilo izjav, le skupno fotografiranje, in tudi po koncu večerje izjave v živo niso predvidene.

Evropa več hitrosti, solidarnost v begunski krizi, dvojna kakovost hrane, vprašanje napotenih delavcev ter sedeža evropskih agencij za banke in zdravila - to je nekaj pričakovanih tem srečanja.

Poljska premierka Beata Szydlo ter madžarski, slovaški in češki premier Viktor Orban, Robert Fico in Bohuslav Sobotka so med najostrejšimi kritiki bruseljske politike. Še zlasti je v minulih letih odmevalo njihovo nasprotovanje obveznim begunskim kvotam.

Tudi kritik v obratni smeri nikakor ni malo. Poljski je komisija zaradi sporne pravosodne reforme grozila celo z možnostjo sprožitve postopka, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic. Že leta se iz Bruslja vrstijo tudi svarila Orbanu.

Po odločitvi Britancev za izstop iz EU se višegrajske države omenjajo kot največji izziv za ohranitev enotnosti sedemindvajseterice. Četverica EU pogosto očita dvojna merila in se počuti odrinjena na rob pri sprejemanju ključnih odločitev.

Višegrajske države so bile iz strahu pred ustvarjanjem članic več razredov doslej tudi odločne nasprotnice koncepta Evrope več hitrosti, na katerem bo, sodeč po sporočilih predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska pred vrhom EU, očitno temeljil razvoj unije po brexitu.

Z madžarske strani sicer za zdaj prihajajo prve neuradne ocene, da Budimpešta nima večjih težav s Tuskovimi predlogi glede Evrope več hitrosti, ki jo dejansko že živimo, saj ti ostajajo v okvirih obstoječih pogodb EU. Odzivov iz Varšave pa za zdaj ni bilo.

Da bi pomiril očitke višegrajskih držav, je Juncker voditelje povabil na posebno srečanje na predvečer vrha EU. V komisiji poudarjajo, da skoraj 14 let po veliki širitvi v uniji ne bi smelo biti prostora za delitve na nove in stare ter vzhodne in zahodne članice.

Po srečanju z Junckerjem naj bi se voditelji višegrajske četverice sestali še sami v sklopu rednih usklajevanj pred vrhom EU.

"To bo zelo neformalna večerja, nobenih izjav za medije, tako da bo mogoče imeti res popolnoma neformalno razpravo," so napovedali viri v Bruslju.

Ob prihodu na večerjo noben voditelj ni dal izjave za medije, le fotografirali so se skupaj. Tudi po srečanju nocoj za zdaj ni predvidenih nobenih izjav v živo, je pa pričakovati izjave vseh petih voditeljev na dan vrha EU.