c S

Predsednik ameriške zvezne komisije za komunikacije bo branil svobodo izražanja

19.10.2017 08:39 Washington, 18. oktobra (STA) - Republikanski predsednik Zvezne komisije za komunikacije (FCC) Ajit Pai se je po nekaj dneh molka odzval na predlog ameriškega predsednika Donalda Trumpa o odvzemu licence televiziji NBC, ker je poročala, da ga je državni sekretar ZDA Rex Tillerson označil za bedaka. Kot je dejal, je proti odvzemu licence in bo branil svobodo izražanja.

Pai, ki ga je na položaj januarja imenoval republikanec Trump, je sporočil, da FCC po zakonu nima pooblastil za odvzem licence postaji zaradi vsebine določenega poročanja.

"FCC bo pod mojim vodstvom branila prvi amandma k ameriški ustavi," je dejal Pai, s čimer je mislil na amandma, ki zagotavlja svobodo izražanja in tiska. Pai se že prej ni strinjal s Trumpovo opredelitvijo, da so mediji sovražniki ameriškega ljudstva.

FCC je neodvisna zvezna agencija, ki ne izdaja licenc televizijskim ali oddajnim mrežam, kot je NBC, ampak le posameznim oddajnim postajam in sicer za obdobje osem let. Comcast, ki je lastnik televizije NBC, ima 11 oddajnih postaj, na primer v New Yorku, Washingtonu in Los Angelesu. FCC ni pristojna za kabelske televizije, kot je CNN, niti za spletne medije.

Pri odločanju o licencah mora FCC ugotoviti ali je to v javnem interesu. Ameriška sodišča so doslej večkrat potrdila, da uporaba pravic iz 1. amandmaja k ustavi ni zadosten razlog za odvzem licence.

Podobno kot Trump danes je v 70. letih republikanski predsednik Richard Nixon skušal odvzeti licenco časopisu Washington Post zaradi poročanja o aferi Watergate. Ni mu uspelo, Nixon pa je moral zaradi afere odstopiti s položaja, preden bi ga kongres odstavil.