c S

DZ potrdil novelo zakona o TNP

19.10.2017 08:28 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - DZ je na današnji seji potrdil novelo zakona o TNP, ki bo omogočila ekološko sanacijo vodnega zbiralnika na območju športno-rekreacijskega centra Pokljuka. Dovoljena bo tudi gradnja vodnih zadrževalnikov v drugih rekreacijskih središčih, kar bo med drugim omogočilo zasneževanje na smučišču Vogel. Podprla jo je večina poslanskih skupin.

Novela bo ob doseganju ciljev varstva narave in zavarovanja Triglavskega narodnega parka (TNP) zagotovila pravno podlago za legalizacijo in ekološko sanacijo obstoječega vodnega zbiralnika na območju športno-rekreacijskega centra Pokljuka na Rudnem polju ter za gradnjo vodnih zadrževalnikov v drugih rekreacijskih središčih, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za okolje in prostor Lidija Stebernak.

Vodni zbiralnik na Pokljuki je po zakonu, ki ureja graditev objektov, neskladna gradnja, saj je njegov obseg večji, kot je bilo načrtovano v projektni dokumentaciji, ki je bila podlaga za gradbeno dovoljenje.

Novela bo tudi poenostavila postopek v primeru načrtovanja prostorskih ureditev državnega pomena v narodnem parku, po katerem lahko ob predhodnem soglasju države te prostorske ureditve načrtuje tudi lokalna skupnost.

Sprememba zakona bo prinesla tudi možnost izjeme od varstvenih režimov za ožja zavarovana območja, ko bo potrebna sanacija ceste, ki je bila poškodovana zaradi naravne nesreče.

Podporo noveli so napovedali v vseh poslanskih skupinah, v Levici pa ji niso nasprotovali. V SDS in NSi so ob tem opozorili, da je TNP še vedno brez direktorja s polnimi pooblastili, saj ga vodi vršilec dolžnosti direktorja.

Franc Trček (Levica) pa je opozoril, da za gradnjo vodnega zbiralnika na Pokljuki, pri kateri so po njegovih besedah "povozili vsa pravila", ni nihče odgovarjal. Strinjal se je, da je predvsem za manjša središča gradnja tovrstnih objektov vitalnega pomena, vendar pa morajo po njegovem prepričanju prav vsi spoštovati sprejeto dokumentacijo.