c S

Vrh EU v senci katalonskega vprašanja o brexitu in migracijah

19.10.2017 08:50 Bruselj, 19. oktobra (STA) - Voditelji EU bodo danes in v petek v Bruslju razpravljali o vrsti tem, med katerimi bodo v ospredju zastala pogajanja o brexitu in migracijska vprašanja. Slovenija naj bi izpostavila pomen schengna. Ob robu bo odmevalo katalonsko vprašanje, saj se dopoldne izteče rok Madrida Barceloni za prekinitev procesa osamosvajanja Katalonije.

Razprava o migracijah bo osredotočena na finančna sredstva, potrebna za zajezitev toka nezakonitih migracij iz Afrike, in na zastalo reformo evropskega azilnega sistema, kjer se je zataknilo zaradi vprašanja solidarnosti oziroma stalnega mehanizma za premeščanje beguncev v uniji v primeru izjemnih okoliščin.

Slovenski premier Miro Cerar naj bi izpostavil pomen schengna in opozoril na škodljivost neutemeljenega notranjega nadzora. Slovenija si prizadeva, da se pomen vrnitve k schengnu vključi v sklepe, in za zdaj kaže, da bo vrh ponovil zavezanost schengnu in izrazil namero čimprejšnje vrnitve k schengnu ob popolnem upoštevanju sorazmernih varnostnih interesov članic.

Na dnevnem redu je še vrsta tem: digitalni načrti, tudi vprašanje obdavčitve internetnih velikanov, potrditev namere, da je nova stalna oblika obrambnega sodelovanja vzpostavljena do konca leta, ter Turčija, Iran in Severna Koreja. Francoski predsednik Emmanuel Macron naj bi pozval k previdnosti pri trgovinskih pogajanjih z državami skupine Mercosur.

Britanska premierka Theresa May bo danes predstavila svoja opažanja o pogajanjih o brexitu, ki bo sicer ena osrednjih tem petkovega dela zasedanja v sestavi 27 članic. Preboja ni pričakovati, le poziv k začetku notranjih pogovorov o prihodnjih odnosih, kar naj bi premaknilo pogajanja in zagotovilo preboj v decembru.

Ob robu vrha bo kot vselej niz srečanj v različnih sestavah. Premier Cerar se bo na primer sestal z voditelji držav Beneluksa. Hrvaški premier Andrej Plenković pa se bo srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Tako v komisiji kot na hrvaški strani so bili z informacijami glede vsebine pogovorov skopi, a pričakovati je, da bosta govorila tudi o arbitraži.