c S

DZ danes ponovno o noveli zakona o kazenskem postopku in obrambnih zakonih

19.10.2017 08:54 Ljubljana, 19. oktobra (STA) - Državni zbor bo danes ponovno odločal o noveli zakona o kazenskem postopku, na katero je državni svet izglasoval veto. Da bo sprejet, bo moralo zanj glasovati 46 poslancev. Poslanci bodo razpravljali in odločali tudi o predlogu zakona o obrambi in predlogu zakona o službi v Slovenski vojski.

DZ je o noveli zakona o kazenskem postopku prvič odločal 20. septembra, ko je zanjo glasovalo 32 poslancev, proti pa jih je bilo 20. Za zakon so glasovali zgolj poslanci SMC, proti pa poslanci SD, večina poslancev DeSUS, poslanci Levice in poslanske skupine nepovezanih poslancev. Poslanci SDS so glasovanje obstruirali, poslanci NSi pa so se vzdržali. Poslance SD je zmotilo predvsem sprejeto dopolnilo NSi, po katerem je v določenih primerih možnost vložitve zahteve za varstvo zakonitosti na pravnomočno sodbo podaljšana do konca leta 2020.

26. septembra je državni svet na novelo izglasoval veto, saj je ocenil, da slabša položaj osumljencev in preveč omejuje sodno preiskavo. Tudi odbor za pravosodje je konec septembra ocenil, da novela ni ustrezna.

16. oktobra je predsednik vlade Miro Cerar pozval poslance, naj novelo podprejo, pravosodni minister Goran Klemenčič pa je rešitve podrobno pojasnjeval poslancem DeSUS. Kljub temu enotnega glasovanja pri poslancih DeSUS ni za pričakovati, medtem ko v SD že zdaj napovedujejo, da bodo glasovali proti.

Poslanci bodo danes opravili tudi prvo branje zakona o obrambi, ki bo dobil zeleno luč za nadaljnjo obravnavo, če ga bo podprla najmanj dvotretjinska večina prisotnih poslancev. Obravnavali bodo tudi zakon o službi v Slovenski vojski. Za predloga je bilo naporno že koalicijsko usklajevanje, ali mu bo v DZ podporo namenila tudi opozicija, pa za zdaj še ni znano.

Predlog novega zakona o obrambi posodablja opredelitev obrambnega sistema, novi zakon o službi v Slovenski vojski pa celovito ureja vojaško službo za poklicne pripadnike.