c S

Za ZZZS napovedane tožbe domov za starejše in posebnih zavodov neutemeljene

18.10.2017 15:18 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Napovedane tožbe Skupnosti socialnih zavodov Slovenije proti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so po oceni slednjega neutemeljene in nepotrebne ter, kot so zapisali v odzivu, ne morejo rešiti vsebinskih težav zaradi pomanjkanja finančnih sredstev v ZZZS. Za rešitev teh so potrebni predvsem sistemski ukrepi na ravni države, menijo.

Izredna skupščina Skupnosti socialnih zavodov Slovenije je namreč danes sklenila, da bodo domovi za starejše in posebni socialnovarstveni zavodi v novembru vložili tožbe proti ZZZS zaradi prenizkih cen, ki jih ta plačuje za zdravstvene storitve njihovih stanovalcev. Opozorili so, da plačila ZZZS za izvajanje zdravstvenih storitev ne pokrijejo niti plač zdravstvenega kadra v domovih, kaj šele materiala in drugih stroškov.

Pri tem so izpostavili posledice dogovora s sindikati javnega sektorja o odpravi anomalij do 26. plačnega razreda, ki je stroške dela zdravstvenega kadra v domovih po njihovih navedbah povečal za šest do devet odstotkov. Prepričani so, da bi se to moralo odražati v cenah zdravstvenih storitev.

Zavod je napovedano tožbo v odzivu ocenil kot pravno neutemeljeno, "saj se skladno z zakonom partnerji v zdravstvu v okviru splošnega dogovora dogovarjajo o kalkulativnih elementih cene zdravstvenih storitev, kar pomeni, da se v cenah upoštevajo dogovorjeni plačni razredi delavcev v zdravstvu in ne konkretni plačni razredi vsakega zdravstvenega delavca posebej skladno s kolektivnimi pogodbami za javni sektor".

ZZZS tako med drugim izpostavlja, da kolektivnih pogodb ni moč neposredno uporabiti za oblikovanje cen zdravstvenih storitev. Opredeljujejo namreč plačni razred za posamezno delovno mesto in ne za posamezno vrsto zdravstvene nege iz splošnega dogovora.

Poleg tega mora ZZZS uresničevati z ustavo predpisano fiskalno pravilo, kar pomeni, da se ne sme zadolževati, če nima ustvarjenih presežkov iz preteklih let, so pojasnili.

Po njihovih navedbah omejena finančna sredstva ZZZS v letošnjem letu ne omogočajo, da bi zagotovil dvig cen zdravstvene nege zaradi dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja. Učinek napredovanj in povišanja plačne lestvice je ocenjen na približno 80 milijonov evrov za vse izvajalce zdravstvenih storitev na letni ravni. Sredstva ZZZS pa so prednostno namenjena nujnim širitvam zdravstvenih programov zlasti s ciljem skrajševanja nedopustno dolgih čakalnih dob, za kar bo ZZZS v letu 2017 - prav zaradi omejenih sredstev - prejel transfer iz državnega proračuna v višini približno 23 milijonov evrov.

ZZZS bo v letošnjem letu namenil vsem socialnim zavodom za 34,6 milijona evrov oz. za 38 odstotkov več finančnih sredstev za zdravstveno nego varovancev, kot jih je namenil leta 2007, pred nastopom gospodarske krize in varčevalnih ukrepov v zdravstvu. Večina teh sredstev je bila skladno s sklepi vlade namenjena povečevanju števila postelj (varovancev) v socialnih zavodih, predvsem v novih zasebnih domovih za starejše s koncesijo, delno pa tudi za povišanje plač v javnem sektorju, so navedli na zavodu.

Poudarili so, da se sredstva ZZZS za zdravstveno nego varovancev v domovih za starejše občane z leti povečujejo. Tako je ZZZS v letu 2010 za 5.655.015 dni zdravstvene nege plačal domovom 84.674.531 evrov, v letu 2016 pa za 6.268.701 dni zdravstvene nege že 92.739.796 evrov, kar je za 8,1 milijona evrov oz. 9,5 odstotka več kot leta 2010.

Glede financiranja zdravstvene nege v domovih za starejše na ZZZS še poudarjajo, da le-to plačujejo po t. i. dejanski realizaciji, torej količinsko neomejeno glede na dejanske potrebe, zahtevnost in število varovancev v domovih za starejše.