c S

Vlada za koordinatorja za odnose z Afriko imenovala Matjaža Šinkovca

18.10.2017 15:08 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Vlada je danes za nacionalnega koordinatorja za odnose z afriškimi državami ter mednarodnimi in regionalnimi organizacijami v Afriki imenovala veleposlanika Matjaža Šinkovca. Koordinator usklajuje dejavnosti pristojnih resorjev, povezanih z Afriko, in oblikuje pobude oz. usmeritve za sodelovanje z afriškimi državami na več področjih.

Kot so še sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom), ima nacionalni koordinator tudi pregled nad vsemi aktivnostmi Slovenije v afriških državah in pri sodelovanju z mednarodnimi in regionalnimi organizacijami v Afriki. O tem tudi pripravlja letno poročilo in po potrebi druge strateške oz. akcijske dokumente. Koordinator deluje na zunanjem ministrstvu.

Afriška celina po navedbah Ukoma postaja vse bolj pomembna in strateško privlačna tako za države Evropske unije kot tudi širše. Politični dialog, gospodarsko sodelovanje, razvojno sodelovanje, humanitarna pomoč, pretok ljudi in pretok znanja postajajo vse bolj pomembni dejavniki v povezavi z Afriko tudi za Slovenijo, ki pa ima na tej celini veleposlaništvo le v Kairu ter častnega konzula le v Južni Afriki ter akreditirano veleposlaništvo iz Belgije za Zelenortske otoke, Etiopijo in Afriško unijo.

Zunanje ministrstvo se kljub pomanjkanju finančnih ter kadrovskih virov skuša kar najbolj prilagoditi za bolj konkretno sodelovanje z afriškimi državami.

Afrika je kot geografska prioriteta opredeljena tudi v strateškem dokumentu zunanje politike Slovenije, ki ga je ministrstvo oblikovalo na podlagi deklaracije o zunanji politiki iz leta 2015. V njem je omenjeno, da je glavna naloga diplomacije na afriški celini iskanje novih trgov.

V skladu z resolucijo o mednarodnem razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči Slovenije in glede na tradicijo humanitarnega delovanja slovenskih misijonov se bo srednje in dolgoročno v podsaharskem delu celine okrepilo tudi slovensko razvojno sodelovanje, tudi s pomočjo evropskih sredstev.

Poleg krepitve bilateralnih odnosov, predvsem z izbranimi državami afriških regij, so za politične odnose z afriškimi državami pomembne nekatere niše, v katerih Slovenija dejavno sodeluje v multilateralnih forumih, kot so človekova varnost, pravice otrok, pravice žensk, oskrba z vodo in razminiranje. Posebna pozornost bo posvečena zaščiti slovenskih državljanov na celini, zlasti z urejanjem ugodnejšega položaja glede njihove vizumske obveznosti.

Slovenija odločno podpira lastna prizadevanja afriških držav za trajnostni razvoj in prioritete, opredeljene v agendi 2063 za razvoj Afrike. V tej luči je bil na zunanjem ministrstvu oblikovan dokument okvir za sodelovanje Slovenije s Podsaharsko Afriko, v katerem so zastavljeni nadaljnji koraki za postopno poglabljanje odnosov s kontinentom, so še sporočili iz Ukoma.