c S

DZ prek nove regulacije poklicev na prostorsko-gradbenem področju

18.10.2017 15:47 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - DZ je danes opravil razpravo v drugi obravnavi še tretjega zakonskega predloga v paketu prenove prostorske in gradbene zakonodaje, predloga zakona o pooblaščenih arhitektih in inženirjih, ki na novo regulira poklice s tega področja.

Z novim zakonom se bo regulacija teh poklicev, ki jo sedaj ureja zakon o graditvi objektov, izločila v poseben zakon, bo pa temeljila na obstoječem sistemu podeljevanja licenc in pooblastil in ga bo nadgradila. Število reguliranih poklicev s tega področja se bo s sedanjih 10 zmanjšalo na štiri, in sicer bodo to pooblaščeni arhitekt, pooblaščeni inženir, pooblaščeni krajinski arhitekt in pooblaščeni prostorski načrtovalec, je povedala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen.

Zakon za vsak regulirani poklic predpisuje pogoje za pridobitev pooblastil in opredeli poklicne naloge ter med drugim predpisuje obvezno stalno strokovno usposabljanje, strokovni nadzor poklicnih zbornic, drugo bolonjsko stopnjo kot vstopni pogoj za pridobitev poklicnih nazivov in skrajšanje pogoja glede zahtevanih praktičnih izkušenj na dve leti. Zakon tudi regulira dejavnosti ter vzpostavlja povezavo med upravljanjem poklicev in dejavnosti.

Razprava je potekala okoli pristojnosti posameznih poklicev, predvsem prostorskega načrtovalca. Franc Trček (Levica) se je s predlogom dopolnila zavzel za to, da bi lahko tudi krajinski arhitekti vodili izdelavo občinskih podrobnih prostorskih načrtov in sodelovali pri izdelavi drugih prostorskih izvedbenih aktov tudi v delu, ki se nanaša na urbanizem.

Ministrica je dejala, da nobene izobrazbe niso obravnavali kot drugorazredne, in se strinjala, da mora biti prostorsko načrtovanje interdisciplinarno. Urbanistično znanje je zajeto v izobraževalnem programu za arhitekte, zato so ti določeni kot pristojni za tovrstne prostorske akte, je povedala. Če bodo tovrstna znanja del tudi kakšnega drugega potrjenega izobraževalnega programa, se lahko predpis tudi spremeni, je dodala.

Ljubo Žnidar (SDS) je bil kritičen do tega, da obstaja funkcija prostorskega načrtovalca, ki naj bi nadzoroval izdelovalca prostorskih načrtov. Gre za podvajanje funkcij in nalaganje stroškov občinam, je menil in se zavzel za to, da bi občine same odločale o pripravi prostorskih aktov.

DZ bo o tem, ali bo danes opravil tudi tretjo obravnavo predlogov za prenovo prostorsko-gradbene zakonodaje in potrjeval zakone, odločal danes v okviru glasovanj.