c S

London dal Severni Irski čas do konca meseca za dogovor o oblikovanju vlade

18.10.2017 15:26 London, 18. oktobra (STA) - Severna Irska mora do 30. oktobra doseči dogovor o oblikovanju regionalne vlade, je danes dejal britanski minister za Severno Irsko James Brokenshire. Pogajanja se sicer že več mesecev niso premaknila z mrtve točke. Če strankam do roka ne bo uspelo doseči dogovora, bo London primoran vsiliti neposredno upravo.

Brokenshire je o datumu danes obvestil parlamentarni odbor v Londonu. Ob tem je opozoril, da bo morala vlada v Londonu določiti proračun Severne Irske, če ne bo kakršnegakoli znaka o dogovoru do konca meseca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Hodimo po poti večjega vmešavanja Westminstrske palače," je dejal in izrazil željo, da bodo severnoirske stranke prepoznale "duh kompromisa".

"Najboljša rešitev je, da lokalno izvoljeni politiki sprejmejo odločitev in so zanjo odgovorni pred izvoljenim parlamentom, to je temelj velikonočnega mirovnega sporazuma," je povedal minister.

V začetku marca je na predčasnih volitvah na Severnem Irskem zmagala protestantska Demokratska unionistična stranka (DUP), ki je dobil 28 sedežev, enega manj pa so volivci namenili katoliški Sinn Fein, s katero je DUP do volitev skupaj vladal v tej britanski regiji.

Predčasne volitve so razpisali, ko je regionalna vlada razpadla zaradi nesoglasij zaradi brexita in obtožb o korupciji. Napetosti, ki so tlele več mesecev, so se razplamtele januarja, ko je odstopil vodja Sinn Feina in namestnik premierke Severne Irske Martin McGuinness, ker da ne more več sodelovati s premierko Arlene Foster iz vrst DUP. Po odstopu McGuinnessa je avtomatično razpadla vlada. McGuinnes je umrl pred več kot tednom dni.

Po predčasnih volitvah se stranki nista mogli uskladiti, med drugim so poleti pogovori zastali, ker se jima ni uspelo uskladiti glede zakona o irskem jeziku.

Velikonočni mirovni sporazum iz leta 1998 določa, da si oblast v regiji delijo protestantske in katoliške stranke ter da vlado vodita premier in njegov namestnik, ki predstavljata obe strani.