c S

Cerar v pismu Plenkoviću za oblikovanje skupne komisije za demarkacijo mejne črte

18.10.2017 15:45 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Slovenski premier Miro Cerar hrvaškemu kolegu Andreju Plenkoviću predlaga dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno, je razvidno iz pisma, ki ga je Cerar v ponedeljek pisal Plenkoviću in ki ga je pridobila STA.

Slovenski premier je v pismu, v katerem je hrvaškega kolega pozval k obnovitvi dialoga, poudaril, da bi se morali državi osredotočiti predvsem na izvedbo arbitražne sodbe na kopenskem delu meje.

Mejo na morju je sodišče natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je zapisal Cerar. Kljub temu meni, da bo potreben razgovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Cerar je pismo s pozivom k pogovorom o izvedbi arbitražne sodbe poslal v ponedeljek. Iz hrvaške vlade so v odzivu v torek za STA odgovorili, da še zmeraj velja Plenkovićevo povabilo Cerarju, naj obišče Hrvaško, kot sta se dogovorila na srečanju v Ljubljani 12. julija.

Danes je Plenković je v saboru ponovil, da arbitražna sodba glede meje s Slovenijo za Hrvaško ni zavezujoča in je ne bodo uveljavili, slovenskega premierja pa je znova pozval na pogovore o vseh odprtih vprašanjih. Spomnil je še, da je 12. julija letos v Ljubljani izjavil, da je Hrvaška pripravljena na reševanje vseh odprtih vprašanj vključno s sporom o meji.

Slovenska vlada je sicer na današnji seji potrdila več zakonskih predlogov, povezanih z uveljavitvijo arbitražne razsodbe o meji s Hrvaško. Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je povedala, da gre za ukrepe, ki jih lahko Slovenija sprejme samostojno, brez sodelovanja Hrvaške.