c S

Vlada o gospodarskih temah

18.10.2017 14:11 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Vlada je danes med drugim določila besedilo predloga zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih. Poleg tega je za generalnega direktorja za informacijsko družbo imenovala Bojana Križa, za v.d. direktorice Akosa Tanjo Muha, za v.d. direktorja Krajinskega parka Strunjan pa Roberta Smrekarja.

Predlog zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih v zakonodajo prenaša evropsko direktivo, predlog med plačilne storitve vključuje dve novi obliki plačilnih storitev, ki se izvajata prek interneta - storitev odreditve plačil in storitev zagotavljanja informacij o računih. Rešitve iz predloga bodo prispevale k večji varnosti in ugodnostim za potrošnike, so v sporočilu za javnost zapisali na uradu vlade za komuniciranje.

Vlada se je opredelila do amandmajev na predlog proračuna za leto 2019 in vse tudi zavrnila.

Sprejela je vmesno poročilo ministrstva za finance oz. Urada RS za nadzor proračuna o opravljenih postopkih inšpekcijskega nadzora nad porabo sredstev državnega proračuna v prvi polovici leta. Inšpekcija je od 1. januarja do 30. junija zaključila 23 inšpekcijskih nadzorov (14 rednih in devet na podlagi prijav), kar predstavlja 72 odstotkov v letnem načrtu dela načrtovanega števila nadzorov.

Vlada je izdala spremenjeno uredbo o ravnanju in načinih varstva pri trgovini z živalskimi in rastlinskimi vrstami, s katero se prepoveduje izdajanje potrdil za ponovni izvoz slonovine afriškega in azijskega slona iz Slovenije v države, ki niso članice EU, pridobljene pred datumom, ko se je zanje začela uporabljati konvencija CITES, to je pred 26. februarjem 1976 za afriškega slona in 1. julijem 1975 za azijskega slona.

Vlada je izdala Občini Postojna soglasje za načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena v območju lokacijskega načrta za avtocesto Razdrto-Fernetič, na zemljiščih oz. delih zemljišč katastrske občine Razdrto. Pobuda občine se nanaša na načrtovanje prostorskih ureditev lokalnega pomena za potrebe širitve obstoječe lesno-proizvodne cone v Razdrtem.

Vlada je odločila, da ne sprejme ponudbe družbe Fin-Nep inženiring za odkup terjatve države do družbe Lipica turizem v stečaju. Ponudnik je namreč za odkup terjatve ponudil 20.000 evrov, kar predstavlja 5,6 odstotka terjatve.

Vlada ne nasprotuje odobritvi kredita Evropske investicijske banke Slovenskim železnicam. Kredit v višini do 84 milijonov evrov bo namenjen financiranju nabave novih voznih sredstev železniškega potniškega prometa.

Vlada je Uniorju Zreče izdala koncesijo za rabo vode za proizvodnjo pijač iz vrtine Z-3/11.

Vlada je v okviru mednarodne razvojne pomoči sprejela pripravo dveh projektnih študij s področja obnovljive energijske tehnologije in izvedba projekta nadzora kakovosti zraka v BiH.

Vlada je za generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo na ministrstvu za javno upravo imenovala Bojana Križa. Petletni mandat bo nastopil z 20. oktobrom.

Za v.d. direktorice Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) je imenovala Tanjo Muha, in sicer do imenovanja novega direktorja po predhodno izvedenem javnem natečaju, a najdlje za šest mesecev, torej do 23. aprila 2018.

Za v.d. direktorja javnega zavoda Krajinski park Strunjan pa je imenovala Roberta Smrekarja. Ta bo funkcijo opravljal do imenovanja direktorja zavoda, vendar najdlje eno leto, do 21. oktobra 2018.