c S

DZ prek predloga gradbenega zakona

18.10.2017 15:50 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Dz je danes opravil razpravo v drugem branju predloga gradbenega zakona, ki je del prenove gradbene in prostorske zakonodaje, poslanci bodo odločali še o dopolnilih k členom, ki jih na matičnem odboru niso uskladili.

Zakon bo prinesel racionalizacijo administrativnih postopkov, ki so potrebni, da se zagotovi javni interes pri graditvi objektov, je dejala ministrica za okolje in prostor Irena Majcen. Med drugim ne bo več potrebno gradbeno dovoljenje za odstranitev objektov, integrirani bodo postopki gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja, sedanja soglasja v postopkih bodo prekvalificirana v mnenja, o katerih bo mogoče usklajevanje in bodo del izdajanja gradbenega dovoljenja.

Predvidene je manj dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, mogoč bo skrajšan postopek izdaje gradbenega dovoljenja, pri uporabnem dovoljenju ne bo več tehničnih pregledov. Zakon bo tudi omogočil legalizacijo neproblematičnih objektov. Predvidena je informatizacija upravnih postopkov in obvezno svetovanje investitorjem še pred začetkom upravnega postopka.

Ministrica je ocenila, da je predlog s sprejetimi amandmaji na matičnem odboru izboljšan, spremembe pa so bile posledica tako strokovnih kot političnih odločitev. Pri tem je izpostavila spremembo, ki so jo pozdravili tudi v koaliciji in opoziciji, po kateri bo plačan komunalni prispevek pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja, tako kot velja po sedanji zakonodaji, ne šele pogoj za začetek gradnje, kot je bilo predlagano sprva.

Opozicija je bila kritična tudi do tega predloga zakona v gradbeno-prostorskem trojčku, od katerega so veliko pričakovali. V SDS so ocenili, da zakonski predlog ni pripravljen za sprejem, predvideni postopki bodo še podaljšali čas za pridobitev dovoljenj, nejasni so finančni učinki za občine, so opozorili.

V Levici so se zavzeli, da bi se razpravi namenilo več časa in da bi zakone potrjevali na eni naslednjih seji. So proti integraciji postopkov gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja, predvsem v luči morebitnih ekoloških katastrof. Opozorili so tudi, da je treba biti pozoren, da se pri poenostavitvah postopkov ne gre predaleč. Pri legalizaciji objektov so predlagali zožitev možnosti in se zavzeli, da ne bi bilo mogoče legalizirati objektov, za katere je inšpektorat že izdal odločbo o rušenju.

V NSi so napovedali podporo predlogu. Kako bo deloval, se bo pokazalo v praksi, vsebuje pa veliko dobrih sprememb in je korak v pravo smer, so ocenili.

V SMC so med drugim dejali, da bo učinek nove zakonodaje odvisen od tistih, ki bodo zakone uporabljali, tako da bi bilo treba poskrbeti za učinkovito delo uradnikov na upravnih enotah. Pomembno je, so dodali, da se gre s skrajševanjem časa za izvedbo posameznih postopkov nasproti investitorjem.