c S

Zaradi prevzema Pro Plusa nujna seja odbora za kulturo

18.10.2017 13:40 Ljubljana, 18. oktobra (STA) - Odbor DZ za kulturo je za 25. oktober sklical nujno sejo, na kateri bodo razpravljali o vlogi kulturnega ministrstva pri najavljenem prevzemu medijske hiše Pro Plus. Predsednik Levice Luka Mesec je ob tem izpostavil, da bi prevzem pomenil razvrednotenje Telemachovih konkurentov in nepopravljivo škodo na medijski in javni prostor.

Potem ko je skupina United Group, ki je v lasti globalne naložbene družbe KKR in EBRD in je trenutno v Sloveniji lastnica telekomunikacijskega operaterja Telemach, v začetku julija objavila, da je od družbe CME kupila medijski portfelj v Sloveniji in na Hrvaškem, je vlogo za soglasje za prevzem družbe Pro Plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A, na ministrstvo za kulturo in Javno agencijo RS za varstvo konkurence oddala družba v njeni lasti Slovenia Broadband s sedežem v Luxembourgu.

Mesec je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril, da je United Group skupina s srbsko-ameriškim lastništvom, ki je pred par meseci prevzela družbo Telemach, telekomunikacijskega operaterja, ki obvladuje več kot 50 odstotkov vseh optičnih in kabelskih priključkov. Sedaj pa naj bi prevzela še Pro Plus, ki je lastnica POP TV, Kanala A in drugih, ki predstavljajo 75 odstotkov celotnega slovenskega televizijskega trga.

"Ko se bosta pod isto streho znašla Telemach in Pro Plus, bo prišlo do vertikalne integracije, kar bo pomenilo nelojalno konkurenco za druge televizije in druge telekomunikacijske operaterje. Telemach bi v tem primeru bil v privilegiranem položaju, saj bi imel praktično neskončne možnosti za oglaševanje in za nepošteno izrivanje konkurence," je opozoril Mesec.

Ob tem je izpostavil, da bo na strani medijev problem še večji. "S tem bi dobili monopolizacijo medijskega prostora, ki bi lahko učinkovala tako močno, da bi bil monopol na trgu močnejši od katerekoli demokratično izvoljene oblasti," je dejal Mesec.

V Levici so prepričani, da se prevzem odvija pod vladno taktirko, na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem in podpredsednikom vlade Borisom Koprivnikarjem. Oba naj bi se o prevzemu dogovarjala z Davidom Petraeusom, nekdanjim vodjem ameriške obveščevalne službe CIA.

Petraeus je sicer predsednik KKR Global Institute, ki so skupaj z EBRD lastniki United Group in je maja obiskal Slovenijo ter se v okviru obiska srečal tudi s Cerarjem. Petraeus je takrat izpostavil, da je KKR pritegnil gospodarski potencial in obeti, ki jih država predstavlja kot naložbena destinacija.

Mesec meni, da se predstavniki vlade izogibajo odgovornosti in jo valijo na kulturno ministrstvo, ki pa pravi, da v tem primeru Pro Plus in programi POP TV, Kanal A in ostali (Brio, Oto ...) niso povezani mediji.

Ministrstvo za kulturo je vlogo pravne osebe za pridobitev 100-odstotnega lastninskega deleža v premoženju Pro Plus namreč zavrglo, saj o njej ni pristojno odločati, so na ministrstvu pojasnili v sporočilu za javnost.

Kot so poudarili, bi ministrstvo v tej zadevi lahko odločalo le v primeru, da bi podjetje Slovenia Broadband kupovalo več kot 20-odstotni delež neposredno v podjetjih POP TV oziroma Kanal A. "Ker pa kupuje 100-odstotni delež v podjetju Pro Plus, ki ni neposredni izdajatelj medijev, se je ministrstvo v predmetni zadevi izreklo za nepristojno in vlogo Slovenia Broadband zavrglo," so zapisali na ministrstvu.

Ob tem so še poudarili, da bo, če se bo izkazalo, da Slovenia Broadband na slovenskem medijskem trgu nastopa neposredno kot telekomunikacijski operater in hkrati neposredni izdajatelj medijev POP TV in Kanal A (kar iz vloge Slovenia Broadband ni bilo razvidno), o tem, ali gre za prekršek, presojal Inšpektorat RS za kulturo in medije, ki bo v skladu z zakonom tudi ustrezno ukrepal.

O prevzemu pa mora torej odločiti še agencija za varstvo konkurence, opozoril o potencialno spornih razsežnostih prevzema pa je v javnosti kar nekaj.

Mesec je prepričan, da ministrstvo krši zakon, ker se izmika. Na seji odbora za kulturo želi Levica razjasniti celotno zgodbo ter ugotoviti posledice in legalnost prevzema.

Levica bo na seji predlagala sklep, da odbor ugotovi, da ministrstvo za kulturo je pristojno za dajanje soglasja in drugi sklep, da ministrstvo ne sme podati soglasja k prevzemu zaradi razvrednotenja Telemachovih konkurentov na trgu telekomunikacij in nepopravljive škode na medijski in javni prostor, ki bi jih povzročil prevzem.

Poslanska skupina Levice je v torek napovedala sklic nujne seje odbora za kulturo, ki pa jo je že danes sklical kar predsednik odbora za kulturo Dragan Matić.