c S

Ministri: EU naj začne notranje pogovore o prihodnjih odnosih z Britanijo

18.10.2017 08:22 Bruselj/Luxembourg, 17. oktobra (STA) - Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, so se danes v Luksemburgu v razpravi o pogajanjih o brexitu strinjali, naj EU začne notranje pripravljalne pogovore o prihodnjih odnosih z Britanijo, kar pa nikakor ne pomeni začetka pogajanj o tem, je poudaril predstavnik estonskega predsedstva Maati Maasikas.

Ministri so ocenili, da je po govoru britanske premierke Therese May v Firencah zavel bolj konstruktiven duh, a da še vedno obstajajo razhajanja, tako da ni mogoče govoriti o zadostnem napredku pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih, ki je potreben za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih.

Je pa napredek dober in EU je pripravljena začeti "notranje pripravljalne pogovore" o prihodnjih odnosih in prehodnem obdobju, kar bodo v sklepih v petek potrdili voditelji 27 članic EU. To naj bi omogočilo hiter prehod v to drugo fazo pogajanj, če bo EU decembra ocenila, da zadosten napredek je dosežen.

Ta vrh bo vmesna postaja, je danes dejal glavni pogajalec EU Michel Barnier. V EU nasploh poudarjajo, da se je treba sedaj osredotočiti na zagotavljanje zadostnega napredka glede pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku za preboj v decembru.

Ministri so danes v Luksemburgu razpravljali tudi o selitvi dveh evropskih agencij - za zdravila in banke, ki imata sedaj sedež v Londonu. Za sedeža se poteguje 23 mest, za agencijo za zdravila 19 prijav, za agencijo za banke pa osem; nekatera mesta so se prijavila za oba.

Vsak minister je izpostavljal dobro kandidaturo lastne države, estonsko predsedstvo pa je zgolj povedalo, da bo estonski premier Jüri Ratas na vrhu poročal o stanju, in ponovilo, da bo EU odločitev sprejela 20. novembra.

Slovaški državni sekretar za evropske in zunanje zadeve Ivan Korčok je bil oster, da bi bilo zelo nepošteno, če sedež ne bi šel v eno od petih novih članic, ki še nimajo nobenega sedeža evropske agencije. Bratislava se omenja kot možna gostiteljica agencije za zdravila.