c S

EU želi s časovnim pritiskom izsiliti več denarja

18.10.2017 08:22 London/Bruselj, 17. oktobra (STA) - Britanski minister za brexit David Davis je danes obtožil EU, da namenoma zavlačuje pogajanja o brexitu, da bi od Velike Britanije izsilila več denarja. Hkrati je pozval evropske voditelje, naj na vrhu konec tedna prepoznajo že dosežen napredek. Glavni pogajalec EU Michel Barnier je poudaril, da sta za pospešitev pogajanj potrebna dva.

"Izkoriščajo časovni pritisk, da vidijo, ali lahko dobijo od nas več denarja. To je očitno za vse," je danes v britanskem parlamentu dejal Davis. Zagotovil je, da bodo pogajanja potrebovala svoj čas, da pa "bodo na cilj prišli pravočasno" in da bodo dosegli spodoben rezultat za vse, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da bosta obe strani kmalu dosegli skrajno mejo, kaj lahko storita v prvi fazi pogajanj o brexitu, v kateri so se osredotočili na finančno poravnavo, pravice državljanov in mejo z Irsko. Voditelje 27 članic EU pa je pozval, naj prepoznajo že narejen napredek in dovolijo glavnemu pogajalcu EU Michelu Barnierju, da naredi korak naprej glede prihodnjih odnosov med Otokom in EU.

"Moramo biti sposobni govoriti o prihodnosti. Vsi moramo prepoznati, da smo blizu meje tega, kar lahko dosežemo, ne da bi razmislili o prihodnjem odnosu," je dejal minister.

Davis in premierka Theresa May sta se v ponedeljek v Bruslju udeležila delovne večerje z Barnierjem in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Po večerji sta se Juncker in Mayeva zavzela za pospešitev pogajanj o brexitu v prihodnjih mesecih in ocenili, da je bilo srečanje produktivno in prijateljsko.

Barnier pa je danes dejal, da je pripravljen okrepiti pogovore z Londonom, vendar je opozoril, da sta za to potrebna dva in da imata obe strani še veliko dela pred sabo. Po njegovem je pomembno, da se ohrani "konstruktivno dinamiko", da pa mora Velika Britanija narediti svoj del, da se pospeši napredek na treh ključnih področjih.

"Že pred tremi tedni ali mesecem dni sem dejal, da sem pripravljen pospešiti ritem pogovorov, a za pospešitev sta potrebna dva," je dejal Barnier.

"Pomembno je razumeti, da čas zelo hitro mineva. Ura hitro tiktaka," je dodal.

Voditelji članic EU bodo v četrtek in petek v Bruslju razpravljali o vrsti tem, a po pričakovanjih bo najbolj odmeval brexit. Pogajanja so trenutno v slepi ulici, voditelji sedemindvajseterice jih bodo poskušali premakniti in se približati britanskim stališčem ter tako omogočiti preboj v decembru.