c S

DVK razpravljala o prisotnosti medijev na voliščih in volitvah v državni svet

18.10.2017 08:10 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Državna volilna komisija (DVK) je danes določila pravila za predstavnike medijev na voliščih. Kar nekaj razprave pa je namenila tudi novembrskim volitvam v državni svet. Te ne potekajo neposredno, temveč na zborih volilnih teles, ki jih sestavljajo posebej izvoljeni predstavniki lokalnih skupnosti in interesnih organizacij - elektorji.

Prav v zvezi s tem pa na DVK prihaja kar precej vprašanj. Med drugim se pojavljajo dileme pri določanju elektorjev za poklicne organizacije. Težave so na primer na področju športa, kjer je veliko organizacij in zvez, zanimanje za sodelovanje na volitvah pa je bistveno večje, kot je bilo.

Po Frantarjevih besedah so volitve v državni svet za DVK eno najtežjih opravil. Kot je dejal Miroslav Pretnar, je namreč od vseh volilnih zakonov ravno pri teh volitvah najbolj široko polje interpretacij. Zato je predlagal, da bi po končanih volitvah vsa vprašanja zbrali in jih naslovili na pristojno ministrstvo oz. zakonodajalca, saj je ureditev po njegovem potrebna dodelave. Za tokratne volitve pa so se odločili, da bodo ta vprašanja reševali ob posameznih vlogah.

DVK je danes določila pravila za predstavnike medijev na voliščih v času glasovanja in ugotavljanja izida. Med drugim lahko v skladu z njimi slikovno snemanje traja krajši čas, volivca pa se ne sme snemati brez njegovega soglasja, na način, da bi se posegalo v tajnost glasovanja. Pri tem je Drago Zadergal na seji opozoril, da varstvo tajnosti glasovanja vključuje tudi samo dejstvo, ali je nekdo glasoval, kar recimo razkriva posnetek nekoga na volišču oz. ob vstopu na volišče.

S predlogom za začasno odredbo za zaustavitev volilnih opravil za predsedniške volitve, ki ga je podal Aleša I Cepič, so se člani DVK zgolj seznanili. Predsednik komisije Gašper Frantar pa je ob tem spomnil, da je imel Cepič možnost sodnega varstva. Cepič se je pritožil na odločbo DVK o zavrnitvi njegove kandidature, vrhovno sodišče pa je njegovo pritožbo zavrnilo.

Direktor službe DVK Dušan Vučko je sicer člane komisije danes seznanil tudi z odločitvijo Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Mali Log v občini Loški Potok, da v njihovih prostorih ne bo predvidenega volišča, če okrajna volilna komisija ne bo spremenila volilnega odbora. Kot razlog pa so navedli, da v volilnem odboru ni nobenega iz njihove vasi. Člani DVK so soglašali, da je treba 200 volivcev s tega volišča takoj obvestiti, kje bodo v nedeljo lahko volili. Povrnitev stroškov zaradi novih volilnih obvestil pa bi morali zahtevati od omenjenega PGD.