c S

V Evropi še vedno velike razlike med spoloma na vodilnih javnih položajih

17.10.2017 15:50 Strasbourg, 17. oktobra (STA) - Niti ena evropska članica Sveta Evrope ni dosegla minimuma 40 odstotkov žensk na javnih položajih. V Sloveniji je sicer na javnih položajih vseeno več žensk v primerjavi z evropskim povprečjem, je razvidno iz danes objavljenega poročila Sveta Evrope o ravnovesju med spoloma na javnih položajih.

V poročilu je Svet Evrope raziskal napredek 46 držav pri doseganju cilja, ki je najmanj 40 odstotkov žensk na različnih javnih in političnih položajih. Vendar sta le Finska in Švedska leta 2016 dosegli ta minimum na področju ženske participacije v nižjih domovih parlamenta oz. enodomnih parlamentih. Povprečje v Evropi je 25,6 odstotka.

V državnem zboru je 35,6 odstotka poslank, kar je 22,3 odstotka več kot ob zadnji raziskavi leta 2005.

V parlamentih je najmanjši delež žensk sicer v več državah na vzhodu Evrope, med drugim v Ukrajini (11,3 odstotka), Armeniji (9,9 odstotka) in na Madžarskem (10,1 odstotka).

Niti ena država pa ni dosegla minimuma 40 odstotkov žensk v zgornjih domovih parlamenta. V Evropi znaša povprečje za imenovane članice parlamenta 35,8 odstotka, za izvoljene pa 23,9 odstotka.

V Evropi je manj kot 17 odstotkov predsednic držav in vlad. Na višjih in vrhovnih sodiščih v evropskih državah pa je 33 odstotkov sodnic. Najslabšo participacijo žensk pa je Svet Evrope zabeležil med veleposlaniki, saj je bilo leta 2016 le 13 odstotkov veleposlanic.

"Te številke kažejo, da ima Evropa pred sabo še zelo dolgo pot, da doseže enakost spolov," je dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland in ob tem pozval države članice, naj izboljšajo ravnovesje med spoloma na javnih položajih.

Slovenija ima sicer na večini raziskovanih področij nadpovprečno število žensk na javnih in političnih položajih v primerjavi z Evropo, ponekod je ta delež celo več kot 40-odstoten.

Tako je imela Slovenija lani kar 66 odstotkov državnih sekretark, medtem ko je povprečje v Evropi 27,3 odstotka, ter 43,5 odstotkov ministric, v Evropi jih je sicer 22,4 odstotka. Lani pa je Slovenija prednjačila tudi v številu sodnic na ustavnem sodišču, teh je bilo 55,6 odstotka, evropsko povprečje je 26,3 odstotka.

Slabši rezultat ima Slovenija pri županjah. Lani je občine vodilo le 7,5 odstotka žensk, medtem ko je evropsko povprečje 13,4 odstotka.

Leta 2003 se je 47 držav, med drugim tudi vseh 28 članic Evropske unije, strinjalo, da bodo izboljšale ravnovesje med spoloma na javnih in političnih položajih. Priporočeni minimum je 40 odstotkov žensk. Svet Evrope je danes objavil tretjo raziskavo s tega področja. Tokrat je sodelovalo 46 držav.