c S

Navalni bo lahko kandidiral za predsednika Rusije šele po letu 2028

17.10.2017 14:00 Soči, 17. oktobra (STA) - Eden od glavnih ruskih opozicijskih voditeljev Aleksej Navalni bo lahko kandidiral za predsednika Rusije šele po letu 2028, je danes sporočila predsednica ruske volilne komisije Ella Pamfilova. Na naslednjih predsedniških volitvah, marca prihodnje leto, pa še ne bo smel sodelovati, saj je bil v preteklosti obsojen.

Navalni je sicer izrazil namero, da želi na predsedniških volitvah izzvati predsednika Rusije Vladimirja Putina.

Opozicijski vodja je bil februarja obsojen na pet let pogojne zaporne kazni zaradi poneverb, obsojenci pa ne smejo kandidirati za javni položaj, dokler ne mine deset let od konca dodeljene kazni, je poleti pojasnila volilna komisija.

Navalni in njegovi podporniki trdijo, da je bila sodba politično motivirana. Oblasti pa vztrajajo, da trenutno ne more kandidirati za najvišji položaj v državi.

Navalnega so zaradi poneverb leta 2013 obsodili na pet let pogojne zaporne kazni ter denarno kazen, vendar je Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo, da je bil prvo sojenje nepravično, zato so ga ponovili.

Pamfilova pa je danes v letoviškem mestu Soči dejala, da bo lahko Navalni kandidiral za predsednika šele čez približno deset let in pet mesecev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pred seboj ima še celo življenje," so predsednico volilne komisije navedle ruske tiskovne agencije. Ob tem mu je Pamfilova zaželela še vso srečo in ga označila za mladega in perspektivnega politika.

Navalni sicer zanika vse obtožbe. Sodišče ga je v začetku oktobra ponovno obsodilo, tokrat na 20-dnevno zaporno kazen zaradi organiziranja nezakonitih zborovanj.