c S

Newyorškega bombaša čaka obsodba na dosmrtni zapor

17.10.2017 07:34 New York, 17. oktobra (STA) - Newyorška zvezna porota je v ponedeljek 29-letnega Američana afganistanskega rodu iz New Jerseyja Ahmada Khana Rahimija spoznala krivega v osmih točkah obtožnice v povezavi z nastavljanjem bomb po New Yorku in New Jerseyju. Obojen bo na dosmrtni zapor, saj je to najnižja kazen za dejanja, ki mu jih očita obtožnica.

Med drugim je obtožen uporabe orožja za množično uničevanje in bombardiranje javnega prostora.

Rahimi je septembra lani v newyorškem predelu Chelsea nastavil dve doma izdelani bombi, od katerih je eno razneslo in je poškodovala nekaj ljudi. Drugo bombo so pravočasno odkrili in onesposobili. Pred napadom v New Yorku je nastavil še eno bombo v New Jerseyju ob poti maratona, vendar pa je ta eksplodirala brez posledic.

Rahimiju bodo kazen izrekli šele januarja prihodnje leto, do takrat pa ostaja v zaporu. Nato mu bodo sodili še v državi New Jersey zaradi bombe in zaradi obstreljevanja s policisti, preden so ga ranili in aretirali.

Izid sojenja v New Yorku ni bil nikoli pod vprašajem. Porota je slišala izpovedi poškodovanih in policije ter videla posnetke nadzornih kamer Rahimija, katerega sledove DNK in prstne odtise so našli na bombah oziroma njihovih ostankih. Rahimi je svoje naklepe tudi nespametno spravil na papir. V dnevniku je hvalil pokojnega voditelja Al Kaide Osamo bin Ladna in napovedoval "zvoke bomb po ulicah mesta".

Rahimi ni pričal v svojo korist, njegovi odvetniki prav tako niso poklicali nobene priče. Kot kaže so držali figo v žepu, da bo porota skupaj s sodiščem usmiljena. Vrhunec obrambe je bil trditev, da Rahimi menda nikoli ni nameraval resnično razstreliti bombe.