c S

Generalna skupščina ZN izvolila nove članice Sveta za človekove pravice

17.10.2017 08:21 New York, 17. oktobra (STA) - Generalna skupščina ZN je v ponedeljek na tajnih volitvah izvolila 15 novih članic Sveta za človekove pravice v Ženevi, vendar so volitve dejansko potekale le v okviru azijske skupine geografskega sistema ZN, pri vseh ostalih pa je bilo kandidatov toliko, kot je bilo praznih mest.

Zaradi tega je bila v svet ponovno izvoljena država, kjer vlada ne spoštuje teh pravic, ampak jih tudi množično krši. V regiji Kasai Demokratične republike Kongo je bilo samo v letu dni pobitih 5000 ljudi, našli so najmanj 90 množičnih grobišč, med ubitimi pa sta bila tudi dva strokovnjaka ZN, ki sta raziskovala eno od grobišč.

Skupine za človekove pravice so izvolitev DR Kongo označile za zaušnico človekovim pravicam, proti so bile tudi ZDA, katerih veleposlanica Nikki Haley je poleti ostro kritizirala odločitev Afriške unije, da potrdi kandidaturo DR Konga, vendar ni zaleglo. DR Kongo je dobil na volitvah 151 glasov članic ZN.

Iz Afriške skupine so bile izvoljene še Senegal (188 glasov), Angola (187) in Nigerija (185). Iz skupine Zahodna Evropa in drugi sta bili izvoljeni Avstralija (176) in Španija (180), iz skupine Latinska Amerika in Karibi Peru (180), Mehika (179) in Čile (175), iz skupine Vzhodna Evropa pa Slovaška (185) in Ukrajina (177).

Le v azijski skupini je bilo nekaj konkurence, saj je za štiri mesta kandidiralo pet držav. Izvoljene so bile Nepal (166), Katar (155), Pakistan (151) in Afganistan (130). Izpadla je Malezija s 129 glasovi.

Svet za človekove pravice je leta 2006 ustanovila Generalna skupščina ZN, da zamenja diskreditirano Komisijo za človekove pravice, vendar pa se stanje ni veliko popravilo, ker tudi v svetu sedijo države, ki kršijo človekove pravice.

Položaj bi se lahko popravil z resnimi tekmami oziroma tako, da bi bilo več kandidatov, kot je prostih mest. Rusija je na primer lani zaradi tega izgubila boj za sedež vzhodnoevropske skupine proti Hrvaški. Obenem pa sta se do članstva sprehodili Kitajska in Savdska Arabija.

V Svetu za človekove pravice, ki ima 47 članov, je tudi Slovenija, ki ji mandat poteče konec prihodnjega leta.