c S

Koalicijski vrh danes o aktualnih zadevah

17.10.2017 08:20 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Koalicijski partnerji bodo danes pri premierju Miru Cerarju razpravljali o aktualnih zadevah. Čeprav se verjetno ne bodo mogli izogniti pogovoru o odnosih s Hrvaško, pa je v središču pričakovati druge teme, ki žulijo koalicijo. Med drugim so neenotni glede novele zakona o kazenskem postopku, pereče pa so tudi razmere na področju zdravstva.

Razmere na področju zdravstva so že stalnica koalicijskih pogovorov in tako je pričakovati, da se jim tudi tokrat partnerji ne bodo mogli izogniti.

Pred sredino sejo vlade utegnejo iskati soglasje o predlogu ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc za spremembe splošnega dogovora v zdravstvu za letošnje leto, s katerim bi razporedili sredstva za skrajšanje čakalnih dob koncesionarju MD Medicina.

Na prejšnji seji vlade so namreč to točko prekinili, posamezni resorji in koalicija pa naj bi dali na predlog svoje pripombe. Neuradno se stališča strank do tega predloga, ki je avgusta v koaliciji dvignil precej prahu, naj ne bi bistveno spremenila.

Koalicija se utegne danes pogovoriti tudi o ponovnem potrjevanju novele zakona o kazenskem postopku, o kateri bo DZ po zahtevi državnega sveta razpravljal v četrtek. Premier Miro Cerar je v ponedeljek v DZ sicer pozval k ponovni potrditvi zakona, a za zdaj kaže, da se stališča strank in posameznih poslancev ne bodo spremenila in bo zakon težko dosegel potrebnih 46 glasov.

Pri prvem glasovanju ga je podprlo 32 poslancev, v glavnem iz vrst SMC, čeprav tudi v tej poslanski skupini zakon nima polne podpore.

Danes se bodo morda partnerji pogovorili tudi o pogajanjih s sindikati javnega sektorja, ki še niso zaključena.