c S

Španijo skrbijo slovenska stališča glede Katalonije

17.10.2017 08:05 Bruselj/Luxembourg, 16. oktobra (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Luksemburgu španskemu kolegu Alfonsu Dastisu pojasnil slovenska stališča glede Katalonije. Španskega ministra skrbi, da bi lahko Slovenija sprejela odločitve, ki bi bile zunaj veljavnih okvirov Španije, je pojasnil Erjavec v telefonskem pogovoru z STA.

Pogovor je potekal ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU na željo španskega ministra, ki je želel informacije iz prve roke, zlasti glede sklepov odborov DZ za zunanjo politiko in za zadeve EU, je povedal Erjavec.

Slovenski minister je španskemu kolegu pojasnil, da gledajo v Sloveniji ljudje na dogajanje v Kataloniji zelo emocionalno in da tudi medije to vprašanje zelo zanima.

Erjavec je v pogovoru s španskim ministrom tudi zelo jasno povedal, da Slovenija zavrača nasilje ter da je pravica do samoodločbe univerzalna pravica, ki pa jo je treba uresničevati v skladu z mednarodnim pravnim redom in pravnim redom države, torej v tem konkretnem primeru tudi v skladu s špansko ustavo.

Španskega ministra po Erjavčevih besedah skrbi, da bi Slovenija sprejela kakšno odločitev, ki bi bila zunaj veljavnih okvirov Španije.

Na vprašanje, ali je kaj takšnega mogoče pričakovati, Erjavec odgovarja, da glede na trenutne razmere to ni mogoče, saj Katalonija niti ni še ničesar razglasila.

Erjavec pričakuje dialog Madrida in Barcelone v veljavnem pravnem okviru. Španski minister je namreč nakazal dialog v okviru španskega pravnega reda, torej ne v smislu pogajanj o neodvisnosti Katalonije, je še pojasnil slovenski minister.

Odbor DZ za zunanjo politiko je danes na zaprtimi vrati razpravljal o aktualnih razmerah v Kataloniji in vladi priporočil, naj se na ravni EU zavzema za rešitev katalonskega vprašanja z dialogom.

Odbora za zunanjo politiko ter za zadeve EU sta se že minuli petek na skupni seji zavzela za miroljuben način reševanja katalonskega vprašanja. V soglasno sprejetih sklepih, ki jih je predlagala koalicija, sta podprla pravico do samoodločbe ob spoštovanju mednarodnega prava ter se strinjala, da nesorazmerna uporaba sile ni dopustna.