c S

Špansko tožilstvo zahteva pripor za šefa katalonske policije

17.10.2017 07:33 Madrid, 16. oktobra (STA) - Načelnik katalonske policije Josep Lluis Trapero bi moral biti zaradi obtožb upora proti državi v priporu, je danes na zaslišanju v Madridu zahtevalo špansko tožilstvo. Trapera danes zaslišujejo zaradi obtožb upora proti državi, saj mu domnevno ni uspelo preprečiti prepovedanega referenduma o neodvisnosti Katalonije.

Načelnika katalonske policije so danes zaslišali, ker je obtožen upora zaradi načina, kako je prejšnji mesec ravnal ob protestih za neodvisno Katalonijo in ker ni preprečil referenduma.

Sodniki naj bi se še danes odločili, ali bodo pritrdili zahtevi tožilstva.

Obtožbe se nanašajo na nemire v Barceloni 20. in 21. septembra, potem ko so španske varnostne sile v prizadevanjih za preprečitev referenduma v Barceloni izvedle racije v prostorih katalonske regionalne vlade. Racije in aretacije predstavnikov regionalne vlade so v katalonski prestolnici sprožile množične proteste, Madrid pa katalonski policiji očita, da v njih ni posredovala.

Traperu kot vodji katalonske policije Mossos d'Esquadra ni uspelo rešiti španske policije Civil Guard iz katalonskega vladnega poslopja v Barceloni 20. septembra, ki so ga obkolili protestniki. Tudi sicer se katalonska policija ni vmešala, ko je španska policija nasilno ukrepala proti udeležencem referenduma, še piše AFP.

Trapero je moral pred sodišče zaradi suma upora proti državi stopiti že prejšnji teden, po zaslišanju pa sodišče zanj ni odredilo pripora. Pripora ni odredilo niti za voditelja dveh pomembnih civilnih združenj, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije - Jordija Cuixarta iz združenja Omnium Cultural in vodjo Katalonske narodne skupščine (ANC) Jordija Sancheza. Tudi njiju je danes sodišče zaslišalo.

Ti dve združenji sta igrali pomembno vlogo v septembrskih protestih. Protestniki so poškodovali vozila španske civilne garde ter policistom preprečevali izstop iz zgradb, kjer so izvajali preiskave.

Po španski zakonodaji je za kaznivo dejanje upora, ki ga zagreši predstavnik oblasti, predvidena kazen do 15 let zapora.