c S

Novinarske organizacije od MJU želijo časovnico za spremembo ureditve dostopa do informacij javnega značaja

17.10.2017 07:42 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - V novinarskih organizacijah so razočarani, da se ministrstvo za javno upravo (MJU) ni podrobneje opredelilo glede njihove pobude za reševanje problematike oviranja pravice dostopa do informacij javnega značaja. MJU prosijo za konkretnejšo opredelitev časovnega načrta za spremembo zakonodaje, na MJU pa so pojasnili, da časovnice še ni.

Novinarske organizacije so ministrstvu za javno upravo poslale pobudo za spremembo zakona o dostopu do informacij javnega značaja, s katero želijo preprečiti zlorabo instituta stranske udeležbe v upravnem postopku, prek katere se dejansko ovira pravica dostopa do informacij javnega značaja. Veseli jih, kot so zapisali v odgovoru na dopis MJU, da je ministrstvo problem prepoznalo in da pozitivno ocenjuje rešitev, ki so jo predlagali.

So pa zato še toliko bolj razočarani nad dejstvom, da se MJU v odzivu ni podrobneje opredelilo glede reševanja tega problema, "saj visoki stroški in časovne zamude grozijo novinarjem in drugim članom civilne družbe že danes ter tako bistveno posegajo v pravico dostopa do informacij javnega značaja". "V opisanem kontekstu se nam izgovarjanje na normativni načrt dela vlade za leto 2017 zdi kot tiščanje glave v pesek pred nevarnostjo, ki je že napočila, tukaj in zdaj," so zapisali.

Podpisniki želijo hitrejšega ukrepanja, ki bi odpravilo obstoječo anomalijo, zato predstavnike ministrstva prosijo, da s časovnim načrtom konkretneje opredelijo, kdaj nameravajo sprožiti ustrezne postopke za spremembo zakona o dostopu do informacij javnega značaja. Odlašanje s predlagano spremembo zakona lahko namreč po njihovih navedbah reševanje tega perečega problema zaradi parlamentarnih volitev odloži za nedoločen čas.

Pod dopis sta se poleg predstavnikov slovenskih novinarskih organizacij - Društva novinarjev Slovenije, Združenja novinarjev in publicistov ter Sindikata novinarjev Slovenije - podpisala tudi predstavnika Transparency International Slovenia in Evropske zveze novinarjev.

Kot so za STA pojasnili na MJU, preučujejo možnosti, da bi do ustrezne spremembe zakona prišlo, vendar časovnice še ni.