c S

EU o zastalih pogajanjih o brexitu

17.10.2017 09:00 Bruselj/Luxembourg, 17. oktobra (STA) - Ministri EU, pristojni za evropske zadeve, bodo danes v Luksemburgu razpravljali o zastalih pogajanjih o brexitu ter drugih temah dvodnevnega srečanja voditeljev članic unije ta konec tedna v Bruslju, med katerimi so migracije, Turčija ter digitalni in obrambni načrti.

Na obeh straneh Rokavskega preliva želijo pospešiti zastala pogajanja o brexitu. Za to sta se po ponedeljkovi delovni večerji v skupni izjavi zavzela tudi britanska premierka Theresa May in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Voditelji 27 članic EU naj bi konec tedna napovedali začetek notranjih pripravljalnih pogovorov o prihodnjih odnosih in prehodnem obdobju, s čimer naj bi stopili korak naproti Britancem, ki se želijo takoj pogajati o prihodnjih odnosih.

EU namreč vztraja, da je pogoj za začetek pravih pogajanj o prihodnjih odnosih in tudi o prehodnem obdobju zadosten napredek glede treh prednostnih ločitvenih vprašanj - pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku.

Na pobudo Nemčije in Francije je zadnji osnutek sklepov voditeljev sedemindvajseterice, ki je zaokrožil v javnosti tik pred ponedeljkovo večerjo Mayeve in Junckerja, konkretnejši in naj bi po nekaterih tolmačenjih tako zaostroval pogoje za napredek.

Ministri bodo danes razpravljali tudi o stanju v procesu odločanja o selitvi evropskih agencij o bankah in zdravilih po brexitu iz Velike Britanije v EU. Neuradno se vse bolj omenja možnost, da bi lahko šel sedež agencije za zdravila v Bratislavo.

Medtem ko bodo o brexitu razpravljali brez Britanije, bodo preostale teme obravnavali v polni sestavi. Teme vrha EU so migracije, digitalni in obrambni načrti ter zunanji odnosi, zlasti Turčija ter jedrska vprašanja, povezana z Iranom in Severno Korejo.