c S

Državni zbor drugi dan oktobrske seje o denarju za bolnišnice

17.10.2017 09:23 Ljubljana, 17. oktobra (STA) - Državni zbor bo drugi dan redne oktobrske seje začel z obravnavo predloga novele zakona o izvrševanju državnih proračunov za leti 2017 in 2018, s katero se zagotavlja sredstva za finančno sanacijo javnih zdravstvenih zavodov. Predlog bo obravnaval po nujnem postopku, saj morajo bolnišnice denar dobiti najpozneje do 29. decembra.

S predlogom novele zakona se določa pravno podlago za prerazporeditev sredstev znotraj letošnjega proračuna v korist javnih zdravstvenih zavodov, ki poslujejo z izgubo. V skladu z že sprejetim in tudi uveljavljenim interventnim zakonom bodo bolnišnice še letos deležne 136,2 milijona evrov, kar jim bo po besedah zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc zadoščalo za pokritje približno 80 odstotkov izgub.

Z novelo zakona se finančnemu ministrstvu daje enkratno pooblastilo za izvedbo natančno določenih prerazporeditev v korist bolnišnic. In sicer jim bo denar zagotovilo s tistih postavk, kjer načrtovana sredstva do konca leta ne bodo porabljena. Konkretno gre za neporabljena sredstva za poplačilo odškodnin v sodnih postopkih, prav tako so bili letos zaradi ugodnejših gospodarskih razmer nižji od načrtovanih transferji v pokojninsko blagajno, Slovenija pa je prejela tudi manj zahtevkov za vplačila v skupni evropski proračun.

DZ pa se bo danes lotil tudi druge obravnave novele zakona o tujcih, za kar si je rezerviral dobre tri ure. Novela naj bi po zagotovilih vlade poenostavila delo tujih sezonskih delavcev in določila, kdo lahko na podlagi tega, da se izobražuje v Sloveniji, pridobi dovoljenje za začasno prebivanje. Prav slednje je parlamentarni odbor z dopolnilom še zaostril glede na prvotni predlog in določil, da to ne bi bilo več mogoče za tiste tujce, ki se vključijo v osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje.

Je pa odbor črtal predlog za dodatne omejitve pri združevanju družinskih članov oseb, ki pridobijo mednarodno zaščito.