c S

Trend upadanja revščine se bo nadaljeval

16.10.2017 15:19 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti menijo, da se bo zaradi ugodnih kazalcev na trgu dela in zniževanja števila brezposelnih v prihodnje revščina še naprej zniževala, so zapisali ob svetovnem dnevu boja proti revščini. Po podatkih statističnega urada stopnja tveganja revščine v Sloveniji namreč že drugo leto pada.

Ministrstvo je v zadnjem obdobju sprejelo številne ukrepe za izboljšanje socialno ekonomskega položaja ljudi in tudi poskušalo odpraviti čim več varčevalnih ukrepov, ki so bili uvedeni v letu 2012, so spomnili v zapisu na spletni strani ministrstva.

Brezposelnost se je znižala in po navedbah ministrstva za delo že primanjkuje delovne sile. Z namenom večje aktivacije dolgotrajnih prejemnikov denarne socialne pomoči so na ministrstvu pripravili tudi projekt socialne aktivacije, ki bo zagotovil transparentno, usklajeno in celostno obravnavo oseb, ki tvegajo revščino in so socialno izključene.

Za prejemnike denarne socialne pomoči so letos omilili pogoje za zaznambo na nepremičnino in vračila prejetih pomoči v zapuščinskih postopkih, prav tako pa so zvišali osnovni znesek minimalnega dohodka. Z odpravo zaznamb na nepremičninah in odpravi vračljivosti varstvenega dodatka so omogočili, da se je število prejemnikov varstvenega dodatka povečalo za okoli 6000 oseb.

Poleg dviga denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka so zagotovili tudi znesek minimalne pokojnine v višini 500 evrov za vse, ki so kadarkoli delali polno pokojninsko dobo. Po navedbah ministrstva bodo v oktobru tako izboljšali socialni položaj 45.291 upravičencem. Prav tako so letos prvič zagotovili, da letni dodatek prejmejo vsi upokojenci.

Na ministrstvu pripravljajo tudi spremembe zakonodaje, ki ukinjajo večino varčevalnih ukrepov za družine. Kot so zapisali, je vlada že sprejela in v DZ poslala predlog sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katerim bi vrnili otroški dodatek za 7. in 8. dohodkovni razred.

Svetovni dan boja proti revščini, 17. oktober, bo letos pod geslom Izkoreninjenje revščine je pot do mirnih in vključujočih družb. S tem po navedbah ZN opozarja na nujnost izkoreninjenja revščine kjer koli po svetu.