c S

Cerar o prioritetah do konca mandata

16.10.2017 14:26 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Prednostni projekti vlade bodo do konca mandata naložbe v prometno infrastrukturo, energetiko, zdravstveno varstvo, izobraževanje in varnost, je dejal premier Miro Cerar. "Gremo naprej z dialogom, posluhom in zavestjo gospodarja, ki skrbi za javne finance in dela napredek postopno, a zanesljivo v dobro ljudi," je dodal.

Med prednostnimi področji je v odgovoru na poslansko vprašanje Matjaža Hana (SD), kateri so predvideni koraki pri odpravljanju varčevalnih ukrepov ter ključne investicije do konca mandata te vlade, naštel še naložbe v telekomunikacije in pametna omrežja, predelavo lesa, energetsko sanacijo stavb, kmetijstvo, znanost in šport. "Investicije se povečujejo, računamo, da bodo v porastu tudi na zasebnem področju," je dejal.

Han je poslansko vprašanje postavil v luči tega, da država dosega visoko gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, a nekateri vseeno tega ne občutijo na svoji koži. "Od statističnih kazalnikov ljudje ne morejo iti v trgovino po kruh," je menil, zato ga je zanimalo, kdaj bo država odpravila vse varčevalne ukrepe, ki jih je sprejela v času gospodarske krize.

Cerar je med drugim spomnil na zaveze v predlogu proračunov za prihodnje dve leti, ki odpravljata omejitve na področju pokojnin in družinskih prejemkov, povzel je napredek v pogajanjih s sindikati javnega sektorja glede odprave anomalij v najnižjih plačnih razredih ter načrte glede povečanja povprečnin za občine. Napovedal je tudi pospešitev črpanja evropskih sredstev, da bo "država imela investicijski naboj tudi iz tega naslova".