c S

EU potrjuje odločno podporo iranskemu jedrskemu dogovoru

16.10.2017 13:18 Bruselj/Luxembourg, 16. oktobra (STA) - Zunanji ministri EU so danes v Luksemburgu izrazili odločno podporo ohranitvi iranskega jedrskega dogovora, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump konec minulega tedna postavil pod vprašaj ameriško podporo sporazumu. EU vztraja, da Iran dogovor spoštuje, in da bi bilo uničenje tega sporazuma izjemno škodljivo.

To je mednarodni dogovor, ki ga nobena država ne more razdreti sama, pričakujemo, da bo dogovor ohranjen in da ga bodo vse strani izvajale, zato niti ne razmišljam o alternativah, je vnovič poudarila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini.

Trump sicer ZDA za zdaj ni umaknil iz sporazuma, je pa napovedal, da v sklopu rednega ocenjevanja, ali iranska stran dogovor spoštuje, ne bo potrdil spoštovanja dogovora. Usoda sporazuma je tako v rokah ameriškega kongresa, ki bo odločal o vnovični uvedbi sankcij proti Teheranu.

Mogherinijeva je ob prihodu na zasedanje v Luksemburgu izpostavila pričakovanje, da bodo zunanji ministri članic unije odločno in enotno podprli sporazum.

Številni zunanji ministri, med njimi britanski, nemški in francoski, so odločno podporo izrazili že ob prihodu na zasedanje. Več ministrov je izrazilo upanje, da bo ameriški kongres uvidel resnost položaja in zavaroval dogovor.

Iranski jedrski dogovor je dober za svet, za Iran, za Evropo, je poudaril britanski zunanji minister Boris Johnson.

Uničiti sporazum bi bila napaka, je poudaril vodja nemške diplomacije Sigmar Gabriel. "Storiti moramo vse za ohranitev dogovora in preprečiti vrnitev h konfrontaciji in vojaškim nevarnostim," je dodal.

Podobno je sporočilo francoskega zunanjega ministra Jean-Yvesa Le Driana: uničenje sporazuma bi bilo izjemno škodljivo. Iran dogovor spoštuje, želimo, da ameriški kongres sporazuma ne zavrne, je še dodal.

Med izolacionističnimi potezami Trumpove administracije, ki je napovedala odstop od pariškega podnebnega sporazuma in izstop iz Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), je ta doslej najbolj škodljiva, saj res zadeva vsakogar, je opozoril nizozemski zunanji minister Bert Koenders.

Njegov belgijski koleg Didier Reynders pa je posvaril tudi pred negativnimi posledicami kolebanja glede iranskega sporazuma za prizadevanja za dialog s severnokorejskimi oblastmi in na sploh za zaupanje mednarodnih partnerjev.