c S

Za Španijo odgovor Katalonije ni jasen; Nemčija podpira pogajanja

16.10.2017 11:44 Bruselj/Luxembourg, 16. oktobra (STA) - Katalonske oblasti niso zagotovile jasnega odgovora na vprašanje Madrida, ali so razglasili neodvisnost, je danes v Luksemburgu poudaril španski zunanji minister Alfonso Maria Dastis. Vodja nemške diplomacije Sigmar Gabriel pa je izrazil podporo vsem, ki so se pripravljeni pogajati za zagotovitev stabilne Katalonije in Španije.

Madrid je postavil katalonskim oblastem ultimat, naj se danes do 10. ure izjasnijo, ali so razglasile neodvisnost.

Katalonski premier Carles Puigdemont se je odzval s pismom španskemu premierju Marianu Rajoyju, v katerem predlaga pogajanja in čimprejšnje srečanje z Rajoyjem.

Puigdemont s pismom ni zagotovil jasnosti, je ocenil Dastis ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Luksemburgu, ni pa dal jasnega odgovora na vprašanja glede nadaljnjega ukrepanja Madrida.

Med ukrepi se omenja možnost uveljavitve 155. člena ustave, v skladu s katerim lahko osrednja vlada pokrajini v primeru kršenja ustavnega reda odvzame avtonomijo in uvede neposreden nadzor.

Španski zunanji minister je tudi poudaril, da ni prišel v Luksemburg pojasnjevat razmer v Kataloniji in da to vprašanje ni na dnevnem redu.

Na dogajanje v Španiji se je sicer ob prihodu v Luksemburg odzval tudi nemški zunanji minister Gabriel, ki je zadovoljen, da se kaže nekaj manevrskega prostora za rešitev težav v Španiji.

Vodja nemške diplomacije upa, da so vsi pripravljeni na pogajanja in umiritev napetosti. "Podpiramo vse, ki želijo sesti za pogajalsko mizo in rešiti ta vprašanja ter zagotoviti stabilnost v Kataloniji in Španiji," je dejal.