c S

Preiskava v Atriju Celje še ni končana

16.10.2017 11:18 Celje, 16. oktobra (STA) - Preiskava v Atriju Celje, ki so jo kriminalisti uvedli aprila letos, potem ko družba v objektih, ki jih je upravljala, ni plačevala elektrike in nekaterih drugih stroškov, še ni končana, so povedali na Policijski upravi Celje.

Atrij ni plačeval elektrike v objektih, ki jih je upravljal, čeprav mu je bil denar nakazan. Prav tako je izginil tudi denar za skupne stroške etažnih lastnikov in rezervni sklad. Stroškov naj ne bi poravnaval že od leta 2015. Neuradno naj bi šlo za okrog devet milijonov evrov. Atrij Celje je bil eden največjih upravljavcev v regiji, saj je skupaj upravljal več kot 300 objektov.

Že ob uvedbi preiskave, potem ko so opravili več hišnih preiskav in v njej zasegli večjo količino dokumentacije ter elektronskih naprav, so kriminalisti ocenili, da bo ta zaradi obsežnosti izjemno dolga. Kriminalisti so v družbi ugotovili sume kaznivih dejanj izneverjanja, poneverbe ali neupravičene uporabe tujega premoženja, kršitve temeljnih pravic delavcev ter več poslovnih goljufij.

Storitve omenjenih kaznivih dejanj sta osumljeni dve pravni in dve fizični osebi, ki naj bi s svojimi ravnanji pridobili protipravno premoženjsko korist, ki po dosedanjih ugotovitvah presega pol milijona evrov.

V Elektru Celje so za STA pojasnili, da je bil dolg etažnih lastnikov iz naslova neplačane omrežnine za merilna mesta skupne rabe v objektih, kjer je bil upravnik Atrij Celje, delno poravnan. "Nakazila smo v Elektru Celje prejeli od etažnih lastnikov in novih upravnikov. Glede na stanje celotnega dolga iz meseca aprila je bilo doslej poravnanega približno 45 odstotkov dolga iz naslova neplačane omrežnine," so še pojasnili v Elektru Celje.

Dodali so, da so v hčerinski družbi Elektra Celje ECE, ki se ukvarja s trgovanjem z električno energijo, problematiko plačevanja elektrike rešili za praktično vse objekte, ki jih je nekoč upravljal Atrij.

Največ objektov, ki jih je nekdaj upravljal Atrij, je sicer prevzela družba Suprastan, in sicer 60.

V zadnjih letih se je Atrij soočal s finančnimi težavami, decembra lani pa je postal del nove, večje nepremičninske družbe s sedežem v Celju, Atrij Fisa, katere večinski lastnik je s 60 odstotki družba Fisa nepremičnine iz Murske Sobote. Podjetje Atrij Celje je v novo družbo vstopilo s 30-odstotnim deležem kot manjšinski deležnik.