c S

Romi danes pred parlamentom z opozorili na težave romske skupnosti

16.10.2017 09:36 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - V organizaciji Zveze za razvoj romske skupnosti in Zveze romske skupnosti Umbrella - Dežnik bo danes na ploščadi pred parlamentom protestni shod pripadnikov romske skupnosti. Namen protesta je spodbuditi državo k aktivnejšemu in učinkovitejšemu reševanju težav, s katerimi se sooča romska skupnost, je za STA dejal Zvonko Golobič.

Razlog za protest pred parlamentom je v nezadovoljstvu z odgovori vlade na njihove zahteve glede reševanja romske problematike. "Glede na vse naše pravice smo trdno prepričani, da bi morala država bistveno več narediti na tem področju, predvsem za izobraževanje romskih otrok," je dejal predsednik Zveze za razvoj romske skupnosti Golobič.

Zveza romskih skupnosti zahteva ukinitev posebnih romskih vrtcev v romskih naseljih in vpis vseh sedaj vključenih romskih otrok v običajne vrtce v integrirane programe. Več bi po njihovem mnenju morali narediti tudi pri osnovnošolskem izobraževanju romskih otrok. Golobič je kot primer omenil, da romski otroci še v osmem razredu osnovne šole ne poznajo poštevanke, a jim učitelji iz usmiljenja dajo pozitivno oceno. Vendar pa, je opozoril, od takšnega otroka ne moreš pričakovati, da bo šolanje nadaljeval na srednji šoli.

Vlada jim je sicer v odgovoru o prihodnosti romskih otrok odgovorila, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport namenja veliko pozornosti ukrepom za čim bolj učinkovito integracijo romskih otrok v izobraževanje. Eden ključnih ciljev ministrstva pri integraciji romskih otrok pa je po njenih navedbah zgodnje vključevanje otrok v vzgojno-izobraževalni sistem.

Romi se bodo danes okoli 11. ure zbrali na Kongresnem trgu, odkoder se bodo peš napotili do parlamenta. Tam jih bosta nagovorila Golobič in predsednik zveze Dežnik Haris Tahirovič. Po nagovorih bo sledil kulturni program z romsko poezijo in romsko glasbo, kot tudi izjave za medije. Ob napovedi shoda so septembra dejali, da pričakujejo okoli 500 Romov.