c S

Na volitvah na Spodnjem Saškem zmaga SPD

16.10.2017 09:33 Hannover, 15. oktobra (STA) - Na predčasnih volitvah na Spodnjem Saškem so po trenutnih rezultatih največ sedežev v deželnem parlamentu danes prejeli socialdemokrati (SDP), ki so po podatkih javnih televizijskih postaj ARD in ZDF prejeli okoli 37 odstotkov glasov. Krščanski demokrati (CDU) so z okoli 34 odstotki zasedli drugo mesto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ministrski predsednik Stephan Weil (SPD) je volilni rezultat svoje stranke označil za "briljanten uspeh". Dodal je, da bo SPD prvič po 19 letih postala največja sila v deželnem parlamentu Spodnje Saške. Še nedavno je sicer kazalo, da stranko čaka še en v vrsti volilnih porazov, a so se v zadnjih tednih razmerja moči bistveno spremenila.

Skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) je prejela šest odstotkov glasov, kar pomeni, da bi ob nespremenjenem končnem izidu imela poslance v 14 od skupno 16 nemških deželnih parlamentov.

Z okoli 34 odstotki glasov bi CDU kanclerke Angele Merkel zabeležil najslabši rezultat v tej zvezni deželi po letu 1959. To bi bil hud udarec za Merklovo, katere vladajoča unija (CDU/CSU) tri tedne po splošnih parlamentarnih volitvah v Nemčiji glede na rezultate zadnje javnomnenjske raziskave inštituta Emnid, ki jo je v današnji izdaji objavil nemški časnik Bild am Sonntag, beleži najnižjo podporo v zadnjih šestih letih.

Vodja liberalcev (FDP) Wolfgang Kubicki je Merklovo opozoril, da bo njen današnji rezultat še otežil sestavljanje nemške vladne koalicije. Kot je dejal, so namreč tako CDU kot FDP in Zeleni na tokratnih deželnih volitvah precej izgubili.

Generalni sekretar CDU Peter Tauber se je strinjal, da so vse tri stranke precej izgubile, a je poudaril, da gre za deželne volitve. V Berlinu imajo jasno nalogo, da sestavijo stabilno vlado, je poudaril.

Največji poraženci volitev bodo očitno sicer postali Zeleni, ki so po trenutnih rezultatih prejeli 8,5 odstotka glasov, kar je 5,2 odstotne točke manj kot leta 2013. Liberalci, tradicionalni zavezniki CDU, so prejeli okoli sedem odstotkov, kar je prav tako slabše od pričakovanj. Leta 2013 so prejeli 9,9 odstotka glasov.

Redne volitve naj bi sicer na Spodnjem Saškem potekale šele januarja, a so se načrti zaradi avgustovskega prestopa ene od poslank, ki je od koalicijskih Zelenih prešla k opozicijski CDU, spremenili. Rdeče-zelena deželna vlada ministrskega predsednika Stephana Weila (SPD) je imela namreč le en glas večine. Dobrih šest milijonov volilnih upravičencev je tako o tem, kdo naj jih vodi prihodnjih pet let, odločalo predčasno.

Spodnja Saška je ena največjih nemških zveznih dežel, leži na severozahodu države ob meji z Nizozemsko, po dohodku na prebivalca pa je malce pod nemškim povprečjem. Daleč največje podjetje v tej sicer kmetijsko usmerjeni deželi je avtomobilski gigant Volkswagen, v katerem ima dežela 20-odstotni delež.