c S

Britanska opozicija v primeru propada pogajanj napoveduje blokado brexita

16.10.2017 09:29 London, 15. oktobra (STA) - Vodja sektorja za finančno politiko v britanski opozicijski laburistični stranki John McDonnell je danes dejal, da bo parlament blokiral izstop države iz EU, v kolikor ji ne bi uspelo doseči dogovora z unijo. Trenutna zakonodaja mu tega sicer ne omogoča, a je McDonnell prepričan, da je med poslanci dovolj podpore za njeno spremembo.

Britanski parlament trenutno nima pristojnosti, da bi lahko blokiral odločitev vlade, na kakšen način bo država zapustila unijo. Vlada je sicer obljubila, da bo imel parlament možnost glasovati o izpogajanem končnem dogovoru, kar pa ne pomeni, da bo lahko zavrnil scenarij brez dogovora.

Vendar pa je McDonnell po poročanju Reutersa prepričan, da je v parlamentu, kjer premierka Theresa May nima absolutne večine, dovolj podpore za spremembo zakonodaje, ki bi vključevala takšno pravico parlamenta.

"Nimajo večine, ki bi jim omogočila uveljavitev situacije brez dogovora v parlamentu. Če nam uspe sprejeti zakonodajo, ki bi parlamentu dala odločilen glas glede tega, bo to vlado prisililo k pogajanjem," je še ocenil McDonnell.

Glavni pogajalec EU Michel Barnier je v četrtek v Bruslju po petem krogu pogajanj o brexitu potrdil, da ni zadostnega napredka pri ločitvenih vprašanjih za začetek pogovorov o prihodnjih odnosih z Združenim kraljestvom. Obenem je izrazil upanje, da bo s politično voljo bistven napredek mogoče doseči v prihodnjih dveh mesecih.

EU že vseskozi vztraja, da je za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih, ki ga želi britanska stran takoj, treba najprej zagotoviti zadosten napredek pri treh prednostnih ločitvenih vprašanjih: pravicah državljanov, finančni poravnavi in meji na irskem otoku.

Britanska premierka Theresa May je sicer v začetku tedna dejala, da se njena vlada pripravlja tudi na možnost, da bi pogajanja propadla. Dodala je, da je odgovornost vlade, da se pripravi na vse možnosti.