c S

Predstavniki ministrstev in občin še enkrat o zakonu o financiranju občin

16.10.2017 09:28 Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Predstavniki ministrstev za javno upravo in finance naj bi se v prihodnjem tednu, predvidoma v sredo, s predstavniki občinskih združenj še enkrat sestali glede predloga novele zakona o financiranju občin. Ta je sicer že v državnem zboru in čaka na drugo obravnavo, za občine pa je nesprejemljiva vrsta predlaganih rešitev.

Ker je zakonski predlog že v državnem zboru, bi v primeru, da bi se o kateri od njih vendarle sporazumeli, na sestanku lahko oblikovali ustrezne predloge dopolnil na člene novele. Na občinski strani upajo, da bo temu tako in da sestanek ne bo namenjen zgolj soočenju stališč, nato pa bo vladna stran vztrajala pri svojem.

V združenjih občin sicer že ves čas opozarjajo, da so rešitve z njimi neusklajene, predvsem pa da manjkajo objektivne in natančne analize. Menijo, da bi pred spremembo v formuli za izračun primerne porabe morali najprej opraviti presojo stroškov po posameznih skupinah občin in tudi posledic, ki bi jih zanje imele predlagane spremembe. Ob tem iz občin prihaja kar obsežen nabor predlogov za izboljšanje formule, ki pa ni povsem poenoten.

Kritike iz občin letijo tudi na predlagane spremembe načina sofinanciranja skupnih občinskih uprav, kjer je predlagan dvig praga, ki omogoča sofinanciranje delovanja uprav, z dosedanjih dveh na najmanj tri občine, pri čemer bi bila višina dodatnih državnih sredstev odvisna od števila nalog, ki jih opravljajo. V občinah se bojijo, da bo takšna rešitev imela ravno nasprotni učinek od želenega, torej namesto združevanja ukinitev občinskih uprav. Skrbi jih tudi omejitev kvote sredstev za sofinanciranje skupnih občinskih uprav na 0,5 odstotka skupne primerne porabe.

Prav tako jih moti predlog, da se v postopku za določitev višine povprečnine poleg izračunanih povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog upošteva tudi okvir za pripravo državnega proračuna. Opozarjajo namreč, da s tem zakon daje bianco menico za arbitrarno nižanje sredstev občinam.

Zakonski predlog je sicer v septembru že prestal prvo branje v državnem zboru. Za sklep, da je primeren za nadaljnjo obravnavo, so glasovali predvsem poslanci koalicije, ki pa so tudi sami opozarjali, da bo treba besedilo izboljšati. V opoziciji so med drugim menili, da izgubljajo male občine.

V Skupnosti občin Slovenije pa so sicer v petek pojasnili, da so minuli teden ministrstvu za javno upravo, v vednost pa tudi finančnemu ministrstvu, poslali tudi pobudo, naj o predlogu zakona pridobijo še mnenje računskega sodišča. Mnenja so namreč, da je predlagani zakon v nekaterih določbah v nasprotju s tem, na izhaja iz opravljene revizije učinkovitosti financiranja primerne porabe občin, ki jo je računsko sodišče objavilo junija letos.