c S

Preiskovalci ruske afere zaslišali nekdanjega šefa kabineta Bele hiše

16.10.2017 08:23 Washington, 14. oktobra (STA) - Preiskovalci posebnega tožilca Roberta Muellerja so v petek zaslišali nekdanjega šefa kabineta Bele hiše Reinca Priebusa, ki je po besedah njegovega odvetnika prostovoljno in z veseljem odgovarjal na vprašanja. Mueller preiskuje rusko vpletanje v ameriške volitve.

Na prvem mestu preiskuje, ali je kdo iz predsedniške kampanje Donalda Trumpa sodeloval z Rusi, ki so po trditvah ameriških obveščevalcev širili lažne novice in kradli informacije z demokratskih računalnikov in jih dajali v objavo na WikiLeaks, da bi škodili demokratski kandidatki Hillary Clinton in pomagali Trumpu.

Muellerja med drugim zanimajo okoliščine odpustitve direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je vodil preiskavo ruske afere pred njim.

Zanimajo jih tudi lažne izjave Bele hiše oziroma predsednika Trumpa o srečanju njegovega sina z Rusi pred volitvami, kakor tudi Trumpovo srečanje z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom v Beli hiši, na katerem se je Trump pohvalil, da je odpustil Comeyja in zmanjšal pritisk preiskave ruske afere.

Muellerjevi preiskovalci bodo zaslišali tudi druge nekdanje in sedanje uslužbence Bele hiše. Za zdaj je znano, da sta na seznamu glavni pravnik Bele hiše Don McGahn in direktorica komunikacij Hope Hicks.