c S

Madrid pričakuje odgovor katalonske vlade glede neodvisnosti

16.10.2017 09:45 Barcelona, 16. oktobra (STA) - Danes se izteče rok, ki ga je katalonski regionalni vladi glede izreka o neodvisnosti postavil Madrid - do 10. ure mora katalonski voditelj Carles Puigdemont razjasniti, ali je v torek razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. V primeru pritrdilnega ali dvoumnega odgovora španska vlada napoveduje ukrepanje, morebiti celo ukinitev avtonomije.

Do četrtka - prva tako do 10. ure - so poleg tega španske oblasti katalonskim dale čas, da prekinejo vse postopke za odcepitev in se vrnejo v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Španska vlada pri tem ne bo sprejela izmikajočega se ali dvoumnega odgovora, so bili jasni v Madridu, kjer v tovrstnem primeru napovedujejo ukrepanje. V okviru možnih ukrepov se vse bolj neposredno omenja uveljavitev 155. člena ustave, v skladu s katerim lahko osrednja vlada pokrajini v primeru kršenja ustavnega reda odvzame avtonomijo in uvede neposreden nadzor.

Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so na referendumu 1. oktobra dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti in predstavniki parlamentarne večine so nato tudi podpisali - po nekaterih navedbah simbolično - izjavo o neodvisnosti.

A obenem je uveljavitev neodvisnosti preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

Kako naj bi Puigdemont odgovoril na ultimat, še ni jasno. So pa nanj v zadnjih dneh krepili pritisk najostrejši zagovorniki neodvisnosti, ki so bili razočarani nad odlogom uveljavitve.

Nanj sta se tako s pozivom, naj prekliče odlog neodvisnosti, med drugim obrnili skrajno leva stranka CUP, ki v parlamentu podpira vladajočo koalicijo, in vplivno civilnodružbeno gibanje katalonski narodni kongres (ACN).

Največ dvomov v razglasitev neodvisnosti naj bi se Puigdemontu porajalo zaradi majhne mednarodne podpore osamosvajanju Katalonije in odhajanju podjetij iz Katalonije.