c S

Začenja se finalna etapa predsedniške kampanje

16.10.2017 10:08 Ljubljana, 16. oktobra (STA) - Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami vstopamo v finalno etapo predvolilne kampanje. Kandidati imajo še nekaj dni časa, da prepričajo še neopredeljene volivce oziroma svoje simpatizerje privabijo na volišča. Volivci pa lahko enemu od kandidatov že od torka glas namenijo na predčasnih volitvah.

Pričakovati je, da bodo kandidati v zadnjih dneh kampanje intenzivneje nagovarjali volivce in bodo stalno prisotni na ulicah in trgih različnih slovenskih krajev, v večji meri pa se bodo posluževali tudi družbenih omrežij.

V dneh pred volitvami jih čaka še nekaj televizijskih soočenj, ki bodo priložnost za prepričevanje še neopredeljenih volivcev in mobilizacijo volilnega telesa.

Ravno od udeležbe bo namreč po mnenju analitikov odvisen volilni izid tokratnih volitev. Med deveterico kandidatov sicer po javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju, od volilne udeležbe pa je po mnenju analitikov odvisno, ali bo nov mandat osvojil v prvem ali drugem krogu volitev.

Pahorjev najresnejši kandidat je, sodeč po anketah, kamniški župan Marjan Šarec, ki kandidira s podporo svoje liste, za predsedniški stolček pa se potegujejo še Romana Tomc (SDS), Ljudmila Novak (NSi), Maja Makovec Brenčič (SMC), Boris Popovič (Slovenija za vedno), Angelca Likovič (Za otroke!), Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija) in Suzana Lara Krause (SLS).

Enemu od deveterice lahko volivci glas namenijo že na predčasnem glasovanju, ki bo potekalo od torka do četrtka med 7. in 19. uro na sedežih okrajnih volilnih komisij.

Do četrtka pa se volivci še lahko prijavijo za nekatere posebne oblike glasovanja: za glasovanje na volišču zunaj kraja stalnega prebivališča, glasovanje na volišču, dostopnem za invalide, in glasovanje na domu.