c S

Slovensko-ruska medvladna komisija tudi o aktivnostih za krepitev gospodarskega sodelovanja

13.10.2017 16:27 Moskva, 13. oktobra (STA) - Medvladna slovensko-ruska komisija za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje je na današnjem zasedanju v Moskvi pregledala stanje dvostranskih gospodarskih odnosov. Obravnavala je tradicionalna področja sodelovanja, strani pa sta se dogovarjali tudi o konkretnih aktivnostih za okrepitev sodelovanja na več področjih.

Kot so še sporočili z zunanjega ministrstva, gre za področja energetske učinkovitosti, kmetijstva, gozdarstva, informacijskih tehnologij in digitalne transformacije industrije, letalstva, zdravstva in zdraviliškega turizma, športa in s športom povezane industrije.

14. zasedanje medvladne komisije sta vodila slovenski zunanji minister Karl Erjavec ter ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov. Na njem so med drugim pregledali aktualno stanje pri izvajanju programa pomembnih projektov med državama, na katerem je trenutno 35 skupnih projektov.

Zasedanja so se udeležila tudi zainteresirana slovenska podjetja. Kot izredno pomembne za oblikovanje in realizacijo novih poslovnih priložnosti so na srečanju izpostavili tudi ciljno usmerjene gospodarske delegacije in nadaljevanje povezovanja z ruskimi pokrajinami.

Na MZZ poudarjajo, da je Rusija pomembna gospodarska partnerica Slovenije. Zaradi slabitve makroekonomskih parametrov na ruskem trgu in sankcij EU proti Rusiji se je gospodarsko sodelovanje med državama pred leti nekoliko zmanjšalo, letos pa spet zaznavata rast blagovne in turistične menjave. Slovenija zagovarja nujnost dialoga z Rusijo in konstruktiven pristop do reševanja problemov.

V danes objavljenem pogovoru za ruski spletni portal Sputnik je Erjavec povedal, da bi državi lahko podpisali podaljšanje dogovora o dobavi ruskega zemeljskega plina Sloveniji, verjetno ob obisku slovenskega premierja Mira Cerarja v Moskvi, do katerega bi lahko prišlo konec letošnjega leta ali v začetku prihodnjega.

Kot je dejal, je Slovenija načeloma zainteresirana za podaljšanje dogovora, in sicer za pet let. Sedanja pogodba, ki določa letno dobavo 830 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina, se izteče prihodnje leto.

Minister Erjavec se je zasedanja medvladne komisije udeležil drugi dan delovnega obiska v Moskvi. Prvi dan obiska se je med drugim sešel z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, s katerim sta največ pozornosti namenila dvostranskim odnosom med državama. Izmenjala sta tudi stališča o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih ter spregovorila o arbitražni sodbi o meji s Hrvaško.

V pogovoru za Sputnik, ki ga je Erjavec imel po pogovoru z Lavrovom, je povedal, da bo ruski zunanji minister Slovenijo obiskal prihodnje leto, in sicer predvidoma v času, ko bodo v Mariboru odprli spominski center in muzej nekdanjega nacističnega taborišča za sovjetske vojne ujetnike med drugo svetovno vojno.

Ocenil je, da so se odnosi med državama, odkar je od leta 2012 vodja slovenske diplomacije, pomembno okrepili, z Lavrovom pa vodi reden dialog in se bilateralno srečujeta vsaj enkrat na leto.

Z Lavrovom sta po njegovih besedah govorila tudi o medsebojni podpori kandidatur za položaje v mednarodnih organizacijah, kot je Ekonomski in socialni svet ZN (Ecosoc), navaja Sputnik.

Sicer sta šefa diplomacij govorila o odnosih med državam v luči spora med Rusijo in zahodnimi silami, vključno z ZDA in EU, navaja ruski portal. Pri tem je Erjavec dejal, da sta se strinjala, da kljub dejstvu, da je Slovenija članica EU in Nata, odnosi med državam ostajajo prijateljski. Lavrov pa razume, da ima Slovenija zaveze do obeh povezav in da mora soglašati z njihovimi odločitvami.