c S

V Bratislavi iskanje rešitve za problem dvojne kakovosti izdelkov

13.10.2017 16:12 Bratislava, 13. oktobra (STA) - Predstavniki držav centralne Evrope so na današnjem vrhu za enako kakovost proizvodov za vse v Bratislavi z zadovoljstvom sprejeli napoved evropske komisarke za potrošnike Vere Jourove o uvedbi enotne metodologije za testiranje izdelkov, ki se prodajajo v različnih državah. Štiri države bodo s testiranji celo pohitele, med njimi Slovenija.

Napoved enotne metodologije testiranja kakovosti izdelkov je odgovor na nekatera opozorila, da multinacionalke potrošnikom v vzhodni in centralni Evropi prodajajo izdelke nižje kakovosti kot pa potrošnikom v zahodnih državah. Na dvojno kakovost hrane in proizvodov iste blagovne znamke v zahodnem in vzhodnem delu Evrope sta denimo letos spomladi opozorili Madžarska in Slovaška ter zahtevali ustrezno ukrepanje.

"Sodelujoči so soglašali, da dvojna kakovost izdelkov ni sprejemljiva," je po zaključku srečanja za STA povedal kmetijski minister Dejan Židan. Nesprejemljivo je, da se v posameznih državah EU pod enako blagovno znamko prodajajo izdelki različne kakovosti, je opozoril. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da je bilo srečanje na visoki politični ravni, saj so kar nekaj držav zastopali predsedniki vlad.

Jourova je predstavitev enotne metodologije za testiranje izdelkov napovedala predvidoma v prvi polovico leta 2018, je povedal Židan. Komisarka je pri tem zelo zavzeta, saj so bili prav na Češkem, od koder prihaja, ugotovljeni največji razkoraki v kakovosti izdelkov je dejal.

Ne glede na to pa se je minister danes v Bratislavi dogovoril, da bo Slovenija skupaj s še tremi državami pohitela. "Ministri Češke, Madžarske in Slovaške so sprejeli mojo pobudo za predhodno testiranje na enotnih osnovah, tako da bodo naši testi imeli večjo težo v EU," je povedal Židan.

Koordinatorka teh testiranj bo Slovaška, Židan pa rezultate skupne akcije štirih držav pričakuje predvidoma marca 2018. "Nočemo čakati pol leta ali še več," je svojo pobudo pojasnil Židan ter dodal, da jim bo to omogočilo konstruktivno sodelovanje v razpravi o enotni evropski metodologiji v Bruslju, ki jo je danes napovedala Jourova.

Židan je na današnjem srečanju tudi opozoril, da dvojna kakovost izdelkov v prehranski verigi ni edina težava. "Enak problem so tudi nepoštene prakse, ki so skupne evropske prakse," je dejal in opozoril, da glede tega problema od Evropske komisije že sedem let prihajajo le obljube in ne želi si, da bi se podobno zgodilo tudi pri dvojni kakovosti izdelkov.