c S

Ministrstvo bi počakalo na analizo učinkov letošnje razbremenitve stroškov dela

13.10.2017 14:19 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Ministrstvo za finance o predlogu GZS in ZSSS, naj v predlog novele zakona o dohodnini v obravnavi vključi predlog za dodatno razbremenitev regresa in 13. plače, meni, da bi bilo treba počakati na analizo učinkov ukrepov, ki so se na tem področju začeli uporabljati z letošnjim letom. "Na podlagi tega lahko preučimo pobudo," so ocenili.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) predlagajo, da se za regres dvigne delež, ki je oproščen plačila socialnih prispevkov s 70 odstotkov na 100 odstotkov povprečne plače. V primeru 13. plače pa predlagajo, da ta do višine 100 odstotkov povprečne plače ni predmet obremenitve z dohodnino.

Od letošnjega leta za izplačila nagrad za uspešnost do višine 70 odstotkov povprečne plače ni več treba obračunati dohodnine, je pa 13. plača še vedno obremenjena s prispevki. Na ministrstvu so zaradi letošnje spremembe ocenili, da bi bilo te treba oceniti in analizirati, preden lahko preučijo to pobudo.

Predlagani spremembi pa se ne nanašata zgolj na predlog novele zakona o dohodnini, ki je trenutno v parlamentarni obravnavi, kamor bi se ju po mnenju GZS in ZSSS lahko vključilo in bi se lahko uveljavili s prihodnjim letom. Kot so opozorili na ministrstvu, bi bilo namreč za uresničitev takšnega predloga treba spremeniti tudi zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki ureja osnove za plačilo prispevkov.