c S

Začenja se osrednji del jesenskega zasedanja IMF in Svetovne banke

13.10.2017 08:15 Washington, 13. oktobra (STA) - V Washingtonu se danes s plenarnim zasedanjem začenja osrednji del rednega letnega srečanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank 189 držav članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Iz Slovenije se dogajanja med drugimi udeležujeta finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

V ospredju pozornosti letošnjega zasedanja svetovnih finančnikov so razmere, ko je svetovno gospodarstvo po veliki krizi in recesiji pred skoraj desetletjem končno na "pravi poti". Zato vodilni pri IMF in Svetovni banki pozivajo države, naj trenutek izkoristijo za potrebne reforme pred novo krizo, do katere bo zaradi ciklične narave kapitalizma zanesljivo spet prišlo.

Danes je na sporedu med drugim zasedanje gospodarsko najpomembnejših držav skupine G20, novinarske konference o posameznih svetovnih regijah, druga zasedanja ter priprave na izdajo poročila Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF (IMFC) ter skupnega Razvojnega odbora IMF in Svetovne banke, ki bosta objavljena v soboto po zasedanju obeh osrednjih organov mednarodnih finančnih ustanov.

IMF svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 3,6-odstotno rast, Sloveniji pa štiriodstotno. Izvršna direktorica IMF Christine Lagarde in predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim sta na novinarskih konferencah v četrtek pozvala države, naj izkoristijo trenutek okrevanja globalne ekonomije za nujno potrebne reforme, saj okrevanje še ni popolno.

Oba pozivata k okrepljenim vlaganjem v izobraževanje, v raziskave in razvoj, ob tem pa priporočata zmanjšanje ovir svetovni trgovini. Svarita pred pojavi protekcionizma, pozivata k reformam na trgu delovne sile, s katerimi bi povečali produktivnost, k odpravljanju neenakosti, kamor spada višanje davkov za bogate, in neenakosti med spoloma. Kot grožnje trajnemu okrevanju pa se izpostavlja možnost pretresov na kapitalskih trgih, prehitro višanje obrestnih mer v razvitih državah in naraščanje teženj k že omenjenemu ekonomskemu nacionalizmu.

Slovenska ministrica in guverner bosta sogovornikom v IMF in Svetovni banki predstavila aktualne makroekonomske razmere v Sloveniji, ob tem pa bosta imela srečanja s predstavniki investicijskih bank. Oba pa sta že v sredo na slovenskem veleposlaništvu povabljenim gostom predstavila razmere v Sloveniji in v slovenskem gospodarstvu.